Een douchecabine is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij klussen in het huis, maar het is wel degelijk mogelijk. Beroep doen op een expert om de badkamer van een douche te voorzien is één manier. Zelf je douchecabine plaatsen kan gemakkelijk zolang je rekening houdt met een aantal factoren en een duidelijk stappenplan volgt. De volgende tips geven je hoe dan ook wat meer zekerheid, zodat je de plaatsing van de douchecabine eigenhandig kunt regelen.

Plaats de douche in de hoek van de badkamer

Een goede manier om de kosten van een douche te drukken is door deze in de hoek van de badkamer te plaatsen. Zo bespaar je op geld – aangezien er minder cabinemuren gekocht moeten worden – én op tijd! Maak daarbij gebruik van een handige draaideur of een hoekinstap bij een inloopdouche – wat trouwens ideaal is voor landelijke woningen – maar hou rekening met de waterafvoer.

De douchebak van een douchecabine 

Douchebakken vormen de basis van een douche, en je informeert je er dan ook best over als je zelf een douche wil plaatsen. Douchebakken komen in verschillende afmetingen, en zowel de wanden als de deuren van de cabine zijn erop afgestemd. De rand van de bak dient gesteund te worden door gasbetonblokken, een licht materiaal dat eenvoudig gebruikt kan worden. In deze rand kan een zogenaamd tegelpuikje opgenomen worden, waarlangs de het water afgevoerd kan worden.

Voor de plaatsing van de bak monteer je hierin een afvoerplug, en maak je de aarddraad vast aan de lip bij de opening ervan. Daarna verbindt je deze met de aardleiding. Vervolgens:

1. De douchebak plaatsen en de afvoer aftekenen
2. De aansluiting maken voor de afvoer.
3. De bak vastzetten en de afvoerplug vastschroeven
4. Betimmer de bakombouw
5. Behandel de vloer met speciale lijm en breng de tegels aan

De afvoer

Bij het aansluiten van de afvoer is een duidelijk overzicht van de verschillende stappen essentieel om het werk goed te kunnen uitvoeren. Zo moet je eerst een sifon plaatsen aan de onderkant van de plug, waarna je de bak er zo op plaatst dat de sifon bereikbaar is via het luikje. De afvoer kan verbonden worden met die van het toilet, of zelfs het bad.

De douchewanden

Ook belangrijk bij de plaatsing van een douche zijn natuurlijk de wanden. Deze zijn gemaakt van acrylglas of gewoon glas, en worden in een frame van aluminium geplaatst. Door middel van schroeven bevestig je ze aan de wand, en blijven waterdicht dankzij het gebruik van kunststofprofielen en siliconen.

Zaken zoals het boren van de schroefgaten en het waterpas zetten van de schermen zijn allemaal zaken waar je best rekening mee houdt om een goed resultaat te bekomen. Nauwkeurig werken is hierbij de boodschap, en belangrijk om zowel het uitzicht als de werking van de douche te garanderen! Een duidelijk stappenplan volgen is essentieel om een goed resultaat te bereiken en de badkamer eigenhandig van een douche te voorzien!