Waterleiding berekenen houdt in dat de leidingwaterinstallatie berekend wordt. En dan hebben we het specifiek over een berekening van de benodigde capaciteit per leidingdeel, compleet met de benodigde leidingdiameters en de drukverliezen. In dit artikel leest u het doel van berekening, welke informatie daarbij nodig is en waarom de waterleiding berekenen specialistenwerk is.

Doel van waterleiding berekenen

Een juiste berekening van de waterleiding levert u meer op. Daarbij heeft het als doel:

  • het zo economisch mogelijk bepalen van de leidingdiameters
  • zorgdragen voor voldoende water en druk op elk tappunt
  • binnen de geluidsnormen te blijven
  • een comfortabele warmwaterinstallatie
  • een probleemloos tapwatercirculatie systeem

Waterleiding berekenen is belangrijk voor de gezondheid

Water is belangrijk. Zo belangrijk dat het letterlijk van levensbelang is. Zo hebben we natuurlijk water nodig om de handen mee te wassen, het toilet mee door te kunnen spoelen en de vaat mee schoon te maken. En als er onverhoopt brand uitbreekt, is het wel echt fijn als er water in de buurt is. Je moet er niet aan denken dat het vuur zich kan verspreiden omdat er geen druppel water uit de brandslang komt.

Daarom is een goede berekening van de waterleiding ook zo belangrijk. Voor de gezondheid, voor veiligheid en ook comfort. En omdat het van levensbelang is zijn er Europese normen voor opgesteld. De berekeningen moeten hier dan ook aan voldoen. Een al lang beproefde manier is de q√n-methode. Deze methode voldoet aan de NEN 1006. De Simdeum-methode heeft de voorkeur. Deze methode is nog niet zo lang geleden ontwikkeld en dus is een van de meest actuele berekenmethodes. De berekening draagt zorg voor een schonere (gezondere) inwendige leidingwaterinstallatie. De uitkomsten zijn economische omdat veel diameters kleiner uitkomen.

Welke gegevens zijn nodig bij de berekening?

Om de waterleiding te kunnen berekenen, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Een schets of tekening op papier (kan natuurlijk ook digitaal) met daarop de leidingwerk in beeld gebracht. Samen met de tappunten, afsluiters, etc.
  • Bezit u niet over een tekening van het leidingwerk? Dan kunt u dit opvragen bij de partij die de waterleiding voor u gaat berekenen.
  • Het soort leidingmateriaal welke toegepast gaat worden
  • Bij aanpassing aan de installatie de aanwezige leidingdiameters vermelden op tekening.
  • Tot slot nog alle overige gegevens die bruikbaar kunnen zijn voor het bereken van de waterleiding. Informeer hierover bij uw specialist.

Specialistenwerk

Een waterleidingberekening is niet iets wat je zomaar doet. Dat is echt werk voor specialisten. Zij hebben alle benodigde kennis en ervaring in huis om een kwalitatief hoogstaande installatieberekening voor je uit te voeren. En niet alleen dat. Ook staan deze specialisten geregeld voor een verzekering- of geschillen vraagstuk. Denk aan het oplossen van klachten in waterleidinginstallaties of berekeningen die gebruikt worden bij rechtszaken.

Ook de waterleiding berekenen?

Neem dus altijd contact op met een specialist bij jou in de buurt. Zij kunnen de waterleiding berekenen voor woningbouw en utiliteit. En altijd op de meest actuele normenkennis en met speciale software. U ontvangt van de uitkomsten een overzichtelijke rapportage. Vervolgens kunt u telefonisch nog (vaak gratis) advies opvragen over systeemkeuzes,  installatieconcepten, energie- en waterbesparende technieken.