Dakramen zijn een prachtig onderdeel van veel huizen. Maar bij veel huiseigenaren kunnen ze al snel uit hun zicht en gedachten zijn, vooral als het om onderhoud gaat.

 

De gemakkelijkste manier om jouw dakramen bij te houden, is door met hun leeftijd rekening te houden. Voor optimale prestaties en een minimale slijtage zouden dakramen om de 10 jaar vervangen moeten worden. Maar er kunnen daarvoor ook enkele problemen optreden die ertoe kunnen leiden dat er eerder een vervanging nodig is.

Tekenen voor een nieuw dakraam

 

Als je gebarsten glas ziet, dan is dit een vrij duidelijke indicatie dat je een nieuw dakraam nodig hebt. Defecte scharnieren, vergrendelingen of kapotte ventilatiekleppen zijn ook een teken waar je op moet letten. Het hebben van enkel glas kan evenzo een reden zijn, aangezien dit veel warmteverlies met zich mee brengt. Verder zijn er nog andere schijnbaar minder schadelijke tekenen van veroudering, zoals vergeeld of troebel glas. En mocht je vochtplekken onder het dakraam constateren, dan kan dit eveneens een teken zijn dat onderhoud noodzakelijk is.

Bij een nieuw dak, ook je dakraam vervangen

 

Als jij al van plan bent om het dak van jouw huis te vervangen, dan zou je in veel gevallen ook direct je dakraam of -ramen moeten vervangen. Dit kan jou immers tijd en geld besparen.

 

Huiseigenaren willen hun dakramen soms redden om zo geld te besparen. Dit kan echter tot allerlei problemen leiden. Om deze reden raadt een gerenommeerd dakdekkers- of bouwbedrijf altijd aan om jouw dakramen ook bij het vervangen van je dak te vervangen.

 

Het vervangen van jouw dakramen wanneer jij je dak vervangt, is namelijk kostenbesparend. Een versleten dakraam kan bovendien lekkage veroorzaken, wat tot de vorming van schimmel en meeldauw kan leiden. Dus waarom zou jij het risico willen lopen jouw spiksplinternieuwe dak te ruïneren, simpelweg omdat je geld op jouw dakramen wilt besparen?

 

Een andere reden om het dakraam tegelijk met het dak te vervangen, is dat dit afdichtingsproblemen voorkomt. Hierdoor kunnen per slot van rekening ook lekkages door ontstaan, die de woning kunnen beschadigen.

Wanneer moet jij jouw dakramen repareren?

 

Soms is het voordeliger om jouw dakramen te repareren dan ze te vervangen. Als jouw dakramen minder dan vijf jaar oud zijn, dan heeft zo’n dakraam wellicht enkel een kleine reparatie nodig. Maar als een dakraam echter vijf tot tien jaar oud is en je van aanhoudende lekpartijen last hebt gehad, dan kan het zijn dat er echt wel serieuzere reparaties nodig zijn.

 

Als jouw dakramen echter tien tot vijftien jaar oud zijn en altijd lekken, dan is vervangen de goedkoopste oplossing. Als laatste zou je ervoor kunnen kiezen om je dakramen te repareren als jouw dak nog niet aan vervanging toe is.

In het kort

 

Kortom, let een beetje op je dakramen. Als er problemen zijn, kijk dan even naar de levensduur. Bij meer dan 10 jaar is vervangen vaak de beste oplossing. En bij het vervangen van je dak is het verstandig om ook je dakramen mee te nemen. Dit om problemen te voorkomen.

Foto: https://unsplash.com/photos/IYfp2Ixe9nM