Krijgt u binnenkort de sleutel van uw nieuwbouwhuis en twijfelt u over de wandafwerking? Kiest u voor stucwerk of renovliesbehang? Is het wel zo verstandig om uw nieuwbouwhuis te laten stucen? Of is renovlies een veel betere optie? Dit betreft een lastige vraag waar elke belanghebbende partij waarschijnlijk anders op zou reageren. De stukadoor zal aangeven dat stucwerk de beste optie is en de behanger zal zijn product naar voren schuiven. Maar wat is nu de beste optie?

Renovlies vs stucen

De vergelijking renovlies of stucen doet voorkomen of het twee tegenpolen zijn waarbij de indruk wordt gewekt dat het ene product beter is dan de ander. In werkelijkheid zijn het twee totaal verschillende producten die eigenlijk hetzelfde doel hebben, namelijk het afwerken van behangklare nieuwbouw wanden. Beide wandafwerkingen hebben hun voor- en nadelen. Als we het puur over het kostenplaatje hebben zal traditioneel stucwerk het altijd afleggen tegen renovlies behang. Traditioneel stucwerk is simpelweg veel arbeidsintensiever dan het plaatsen van renovliesbehang. Daarentegen is de economische waarde van stucwerk veel hoger dan renovlies. Evenals we het hebben over de waardevastheid van stucwerk. Een woning voorzien van stucwerk zal in de regel altijd meer opbrengen dan een woning met renovlies op de wanden. Maar is er dan geen goedkopere manier voor het glad stucen van behangklare wanden in de nieuwbouw? Daar kunnen wij een kort antwoord op formuleren: Jazeker wel!

Stucen met dunpleister

Sinds een aantal jaren is er een nieuwe speler in het spel gearriveerd, genaamd ‘dunpleister’. Dunpleister is een kant en klare egalisatiepleister die machinaal wordt verspoten d.m.v. een airless spuitmachine. Stucen met een dunne laag dunpleister is mogelijk doordat wanden in nieuwbouwwoningen behangklaar worden opgeleverd. Deze wanden zijn al dusdanig vlak en glad dat een dikke stuclaag van gips niet nodig is. Doordat deze werkwijze een stuk minder arbeidsintensief is scheelt dit enorm in de kosten. En een ander voordeel is dat dunpleister bijzonder snel opdroogt. De dag na het afronden van het dunpleisterwerk kan er al geschilderd worden. Een roller gebruiken is met dergelijke gladde wanden eeuwig zonde. U kunt het beste kiezen voor airless latex spuiten.

Airless latex spuiten

Airless latex spuiten heeft in onze huidige tijd de ouderwetse roller definitief naar de achtergrond verdreven. Zeker als we het hebben over hele woningen voorzien van een verse witte laag verf. Geen roller kan het tempo bijbenen van een verfspuit. En de gladde en strakke structuur van het verfspuiten geeft de roller de spreekwoordelijke nekslag. Op super gladde wanden die na het dunpleisteren eerder het predicaat ‘spuitklaar’ hebben dan ‘sausklaar’ is de grove structuur die met een roller wordt gecreëerd eeuwig zonde. Tevens zijn de kosten van airless latex spuiten een stuk aangenamer in vergelijking met de roller.