Wanneer je overgaat tot de aankoop van een eikenhouten eettafel is het van belang om op een aantal zaken te letten. Zo spelen de hoogte, de grootte, de stijl en het design een belangrijke rol. Jij en je familie of vrienden moeten immers allemaal aan de tafel kunnen zitten. Het meest belangrijke is echter dat de eikenhouten eettafel op je interieur aansluit, gezien deze nog vele jaren mee moet gaan.

Welke hoogte past bij je?

Bij het uitkiezen van een eikenhouten eettafel is het van belang dat u de juiste hoogte neemt. Veelal hebben de eettafels een hoogte van tussen de 75 en 80 cm. Wie een lengte heeft van tussen de 1.75 en 1.90m kan dan ook uitstekend aan een tafel zitten van 77-78cm hoog. Mensen met een lengte van boven de 1.90m zijn gebaat bij een hogere eettafel. Voor een kleiner iemand dan 1.75m geldt dat een tafel van 75-76cm meer geschikt is. Stoelen met een armleuning zijn niet handig om te nemen wanneer je een lage tafel wil aanschaffen, gezien het dan lastiger is om aan tafel te zitten. Onder een eikenhouten eettafel zit namelijk een regelwerk bevestigt, wat voor de stevigheid en sterkte van de constructie is. Wanneer dit namelijk wordt weggehaald is de tafel een stuk minder stabiel. Zaag nooit een stuk van de tafelpoten af gezien je benen dan tegen het regelwerk aan kunnen komen. Dan is de eettafel alsnog te laag.

Kies eerst voor een vergelijkbare afmeting

Naast de hoogte van de eikenhouten eettafel is ook de grootte van groot belang. Veel mensen kiezen al gauw een veel te grote eettafel uit. Slechts een lengte van 20cm kan al een groot verschil maken. Deze fout komt vaak voor bij lege ruimtes, gezien mensen het dan lastig vinden om in te schatten hoe groot hun eettafel nou eigenlijk moet zijn. Daarnaast ziet men nog wel eens over het hoofd dat er ook nog stoelen aan de eettafel komen te staan. Dit neemt weer extra ruimte in beslag in je keuken of eetkamer. Het is verstandig om eerst een eikenhouten eettafel uit te testen met een vergelijkbare afmeting. Bevalt dit, dan heb je direct al de juiste afmeting te pakken.

Regelmatig onderhoud aan de eikenhouten eettafel is zeer belangrijk

Wie overgaat tot het aanschaffen van een eikenhouten eettafel zal ook goed moeten nadenken over het onderhoud van de desbetreffende tafel. Denk voordat je over gaat tot aankoop hier goed over na. Een robuuste eikenhouten eettafel is uitstekend met groene zeep te onderhouden en dient af en toe opgeschuurd te worden. Het gebruik van olie of lak tijdens het onderhoud voorkomt dat je last krijgt ongewenste vlekken of kringen.

Kies een eikenhouten eettafel die aansluit op je interieur

Een eikenhouten eettafel is een echte eyecatcher in het huis en zorgt voor een warme en gezellige uitstraling. Het assortiment aan eettafels is enorm, waardoor je de mogelijkheid hebt om een tafel op maat aan te schaffen. Denk aan tafels met twee, vier of zes poten of verschillende hoogtes wat betreft tafelbladen. Bijna elk ontwerp is weleens voorbij gekomen. Veelal is de eettafel na een aantal jaren versleten of staat deze niet meer bij het huidige interieur. Een eettafel is vooral een aankoop die bij je interieur moet passen. Het grote voordeel van een eikenhouten eettafel is dat deze met de trend mee gaat. Zo kun je vele jaren genieten van je eikenhouten eettafel, zonder dat je er afstand van hoeft te doen.