De eetkamer is een plek waar we veel tijd doorbrengen. We starten onze dag vaak met een ontbijt aan de eettafel, er wordt huiswerk aangemaakt en soms tafelen we tot in de late uurtjes met vrienden en familie. Daarom is het van belang om goed na te denken over de juiste lamp voor boven de tafel. Het gaat niet alleen om sfeervolle verlichting, het oog wil natuurlijk ook wat. In de blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van de juiste hanglamp.

Wat voor hanglamp?

Afhankelijk van de vorm en grootte van de eettafel kun je bepalen wat voor hanglamp het beste tot zijn recht komt. Heb je een grote rechthoekige eettafel? Dan wil je natuurlijk dat de hele tafel verlicht wordt. Kies voor een grote hanglamp die niet alleen de hele eettafel verlicht, maar ook nog eens een blikvanger vormt. Wil je een speels effect creëren? Combineer dan twee of meer hanglampen met elkaar en hang ze op verschillende hoogte op. Of kies voor dezelfde hanglamp in verschillende kleuren. Zoals je merkt zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoe creëer jij sfeer met hanglampen?

 

Bron: Bo Bedre

Dimmende lamp?

Een gezellig avondje met familie of vrienden sfeervoller wanneer je het licht boven de eettafel iets kunt dimmen. Soms wil je niet dat een lamp op volle lichtsterkte brand. Terwijl je op andere momenten de krant goed wilt kunnen lezen aan de eettafel. Houdt er daarom rekening mee tijdens de aankoop van een nieuwe hanglamp dat je deze kunt dimmen. Hiervoor heb je ook een externe dimmer nodig.

Bron: Bo Bedre

Hoe hoog hang je de hanglamp?

Er is geen vaste regel als het gaat hoe hoog je een hanglamp boven je eettafel hoort te hangen. Wel is het belangrijk dat je een lamp niet te laag boven tafel hangt. Dit komt omdat je niet recht tegen je lampenkap aan wilt kijken. Maar ook wordt het licht vaak te fel wanneer de lamp te laag wordt opgehangen. Wanneer je de lamp te hoog op hangt, krijg je juist weer te weinig licht op tafel. Het beste is om de hanglamp ongeveer 60 á 70 centimeter boven de eettafel te hangen voor het beste lichteffect.