Het vervangen van een raamkozijn is een flinke klus. Het vergt een aantal handen en een redelijk hoge hoeveelheid geld. Naast het aantal handen voor de montage en het geld kost het je ook veel denkwerk. Je wilt dat het raamkozijn precies is zoals jij het het mooist vindt. Maar al dat werk kan soms toch best tegenvallen. Het gebeurt zeker wel eens dat iets niet afloopt zoals je eerst dacht. Daarom is het verstandig om het nodige denkwerk van tevoren te doen en te spreken met mensen die van raamkozijnen verstand hebben. 

Maar laten we even een stapje terug nemen. Want wat vooraf gaat aan al dat denkwerk is de vraag of je überhaupt een nieuw raamkozijn nodig hebt. Hieronder noem ik de voornaamste redenen om kozijnen te vervangen.

Isolatie

Een van de grootste problemen met kozijnen is dat ze slecht isoleren.Een van de plekken waar slechte isolatie het meeste voorkomt in een huis is in de raamkozijnen. Als een raamkozijn slecht geïsoleerd is wordt het makkelijker koud in je kamer, wat vooral vervelend is tijdens de winter. Anders moet de verwarming veel hoger.

Ouderdom

Als je in een oud huis woont kan het zijn dat er een oud raamkozijn is. Deze zou aan het rotten kunnen zijn waardoor er mogelijk zelfs lekken kunnen ontstaan. Aan oudere raamkozijnen is daarentegen wel makkelijk te zien of ze aan vervanging toe zijn.

Veiligheid

Ook worden raamkozijnen vaak vervangen wegens veiligheid. Houten raamkozijnen zijn bijvoorbeeld brandgevoeliger. Dit vormt een gevaar als je in een droge zone woont bijvoorbeeld. Kunststof kozijnen bestellen is mijn voorstel om je kozijnen zo brandveilig mogelijk te houden.

Uiterlijk

Als laatste reden om een raamkozijn te vervangen hebben we uiterlijk. Als je een lelijk raamkozijn in je huis hebt en zelf enkele leuke ideeën voor een nieuw raamkozijn hebt, dan vervang je je kozijnen.