Water en Nederland gaan natuurlijk hand in hand. Maar soms moet je maatregelen nemen om er voor te zorgen dat het water niet de overhand krijgt. Dat is ook de reden dat we bijvoorbeeld zoveel dijken in Nederland hebben. Ook in huis moet je jezelf beschermen tegen water. Denk hierbij aan een lekkende wasmachine of een kapotte vaatwasser. Natuurlijk kan het ook zijn dat je in een gebied woont waarbij je kelder vol kan lopen door hoogwater. Wil je op tijd een waarschuwing krijgen? Dan is een watermelder een goed idee!

Wat is een watermelder?

Een watermelder is een klein apparaat dat water kan detecteren. Het klinkt simpel, en dat is het ook. Zodra de watermelder in contact komt met water, zal deze een luid signaal afgeven van minimaal 85 decibel, dat tot op minstens 100 meter afstand hoorbaar is. Gaat het alarm af? Dan weet je dat er ergens water is waar het niet hoort te zijn.

Voor welke situaties is een watermelder handig?

Watermelders kun je plaatsen in ruimtes waar bijvoorbeeld je witgoed staat, of bij je vaatwasser. Een wasmachine kan door trillingen gaan “wandelen” of in het ergste geval zelfs omvallen. Wanneer de wateraanvoerslang hierbij kapot gaat, heeft het water vrij spel. Je zult verstelt staan hoe veel water de ruimte in zal stromen. Uiteraard is een waterstop ook een goed advies, maar de watermelder kan je hier op tijd waarschuwen.

Daarnaast zijn watermelders ook perfect voor kelders die regelmatig onder water staan. Je kunt de watermelder op een bepaalde hoogte hangen, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt. Ook zijn er aparte sensoren te kopen die extra plat zijn, zodat je de watermelder onder de keuken of wasmachine kunt leggen.

Hoe werkt een watermelder?

De watermelder heeft drie functies. De eerste functie is detecteren, daarna komt activeren en alarmeren. Hieronder staan de functies uitgelegd.

Detecteren
Een watermelder kan water detecteren door middel van puntdetectie, waarbij gekeken wordt of er water op een specifieke plaats voordoet. Bijvoorbeeld bij je cv-ketel of de wasmachine. Andere watermelders werken met lijndetectie en die kunnen een grotere zone controleren op water.

Activeren
Wanneer water wordt waargenomen, krijgt de watermelder een signaal en wordt het brein van de watermelder actief.

Alarmeren
Zodra het water is gedetecteerd, stuurt de watermelder een signaal door naar het alarm. Dit alarm geeft meestal zowel licht als geluid, zodat het alarm niet is te missen. Er zijn ook exemplaren die je kunt koppelen aan elkaar, of aan een alarmcentrale. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een slimme watermelder te koppelen aan je telefoon, zodat je direct een melding krijgt. Erg fijn als je bijvoorbeeld van huis bent.

Bespaar niet op de veiligheid van je huis!

Een beetje water overleeft je huis wel, maar onze tip is om niet te besparen op een goede watermelder. Staat je wasmachine bijvoorbeeld op een verdieping? Dan is dit zeker aan te raden. Voor je het weet stroomt het water namelijk langs de muren naar beneden. Met een watermelder zorg je ervoor dat je direct actie kunt ondernemen.