Een landelijke en brocante inrichting

Een landelijke inrichting en een brocante inrichting hebben verschillende overeenkomsten, maar toch gaat het om twee verschillende stijlen. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillen tussen de landelijke inrichting en het brocante interieur, worden de belangrijkste verschillen in dit artikel beschreven.

De brocante stijl heeft meer tierlantijntjes

Een brocante interieurstijl kenmerkt zich niet alleen door het gebruik van hout, maar ook zeker door de vele tierlantijntjes die aan de meubelstukken en woonaccessoires toegevoegd zijn. Waar een landelijke inrichting wat eenvoudiger is, hebben brocante meubels en accessoires vaak allerlei versieringen. Denk hierbij aan werkjes in het hout, maar ook aan kant, kraaltjes, lintjes en ga zo maar door.

De brocante stijl maakt meer gebruik van afgebladderd hout

Zowel in het landelijke interieur als in de brocante inrichting wordt er veel gebruik gemaakt van hout. Veel mensen halen de twee stijlen hierdoor een beetje door elkaar, maar het hout dat voor de landelijke inrichting wordt gebruikt is toch heel anders. Waar er in een landelijk interieur vooral gebruik wordt gemaakt van ‘gaaf’ hout, gebruikt men in een brocante interieur vooral afgebladderd hout. Het gaat om hout met een romantische en vintage uitstraling, dat er net wat anders uit ziet dan het eenvoudige, strakke hout van het landelijke interieur.

Ook het ijzerwerk dat in brocante meubels en accessoires wordt gebruikt, heeft een wat meer ‘verweerde’ indruk. Het ijzerwerk in landelijke items is gaaf en nieuw, maar brocante meubelstukken met ijzer zien er wat ouder uit. Het ijzer is bijvoorbeeld een beetje beschadigd of verroest.

De brocante stijl heeft een andere uitstraling

Door het gebruik van afgebladderd hout en verroest en verweerd ijzerwerk, heeft de brocante stijl een hele andere uitstraling dan de landelijke stijl. Een landelijk ingerichte woning is gezellig en een beetje nostalgisch, maar ziet er wel nieuw en gaaf uit. Een woning die met brocante meubelstukken en accessoires ingericht is, ziet er wat ouder uit.

De brocante stijl neigt dan ook wat meer naar de vintage stijl met oude meubels en woonaccessoires, al is het zeker geen antieke stijl. Mensen die het mooi vinden om wat oudere meubels en accessoires aan te schaffen met een uniek karakter, vallen vaak terug op de brocante stijl. De landelijke stijl is wat toegankelijker voor een bredere doelgroep, aangezien er in deze stijl minder gebruik wordt gemaakt van oude meubels en accessoires.