Bron: colette2

Alles over het onderhouden van je tuin

Naast het ontwerp en de aanleg van je ingerichte tuin is het van groot belang deze tuin met regelmaat te onderhouden. Je wil uiteraard blijvend plezier hebben aan je nieuw ingerichte tuin. Regelmatig en aandachtig tuinonderhoud is dan belangrijk. Je tuin is een bron van plezier en ontspanning, een stukje natuur wat in je eigen beheer is. Maar zonder enige vorm van tuinonderhoud zal de natuur echter wel zijn eigen gang gaan. Met het geregeld onderhouden van je tuin kun je ervoor zorgen dat bloemen en planten vele jaren mooi blijven groeien. Na het onderhouden krijg je tevens weer die nieuwe uitstraling van de tuin alsof deze recent is opgeleverd.

Waarom je tuin onderhouden?

De tuin is een deel van je woning en tevens een onderdeel waarin je investeert om uiteindelijk de waarde van je onroerend goed te laten toenemen. Een slecht onderhouden tuin kan persoonlijke ergernis op leveren. Ook bij je gasten die je ontvangt in de tuin, terwijl het juist een plek is om te genieten. Regelmatig en deskundig tuinonderhoud is van belang in vele opzichten. Een strak geschoren heg, bloeiende planten en bloemen, mooie klimplanten, een strak gazon en bestrating zonder onkruid zijn een prettig aanzicht.

Tuinonderhoud: Wanneer kan ik het best mijn tuin onderhouden

Onderhoud van de tuin is afhankelijk van welk ontwerp en welke beplanting in je tuin aanwezig is. Om je tuin enigszins op orde te houden is het aanbevolen om minimaal vier keer per jaar tuinonderhoud te verrichten. Dit kun je zelf doen of laten uitvoeren door vakbekwame hoveniers die alle kennis in huis hebben. Deze vier onderhoudsbeurten bestaan uit:

  • De voorjaarsbeurt – Maart/April
  • Beurt tijdens groeiseizoen- Juni/Juli
  • Beurt na het groeiseizoen- Augustus/September
  • De najaarsbeurt – Oktober/November

Tijdens de voorjaarsbeurt kunnen bladeren worden verwijderd, onkruid verwijdering van bestrating en borders, en snoeiwerkzaamheden. Daarnaast is het belangrijk om bemesting te doen van de bodem, graskanten af te snijden, klimplanten te leiden. Beplanting kan het beste tijdens dit onderhoud aangevuld worden of vervangen worden.

Een tweede tuinonderhoud beurt kan plaatsvinden rond de maand Juni om dan de resultaten te bekijken van de voorjaarsbeurt. Dit is eigenlijk meer een inspectie van eerder verrichte werkzaamheden. Een goed beeld van hoe uw tuin zich gedraagt, krijgt u door te zien wat de ontwikkelingen zijn tijdens en na het groeiseizoen. U krijgt dan een idee wat meer of minder aandacht en tuinonderhoud nodig heeft.

Het derde onderhoud is tevens meer een inspectie om te zien hoe de tuin de zomer is door gekomen. Het is een soort van voorbereiding op de komende najaarsbeurt.

De vierde onderhoudsbeurt, de najaarsbeurt, is een beurt waar gesnoeid kan worden vlak voor de winter begint. Als er afgevallen bladeren op de grond liggen kunnen deze ook eventueel verwijderd worden. De bestrating van je tuin kan ook nu bekeken worden en eventuele verzakkingen kunnen worden hersteld.

Welke tuinonderhoud werkzaamheden zal ik doen

Er zijn vele werkzaamheden die bij het onderhoud van de tuin aan de orde komen. Wij noemen de voornaamste: zaaien, snoeien, behandelen van plagen en plantenziekten, bemesting. Door deze tuin werkzaamheden hou je toezicht en controle over de ontwikkeling van de groei en bloei van de planten. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van je tuinonderhoud werkzaamheden uit te besteden aan een hovenier. Als deze dan bepaalde onderdelen van de tuin onderhoudt, ben je zelf vrij om te blijven hobbyen in dat gedeelte van de tuin waar je het liefst mee bezig bent.

Regelmaat in tuinonderhoud houdt geeft als resultaat dat je tuin dat sfeervolle stukje natuur en rust voor je blijft. Je kunt kiezen voor wekelijks of maandelijks of incidenteel tuinonderhoud, maar het onderhoud is wel een noodzaak voor blijvend genot van uw tuin.