Bron: Oeco Garden Rooms


Maak jouw tuin winterklaar met de volgende tips

De herfst is officieel van start gegaan en dat is te merken ook; bomen verkleuren en laten hun bladeren vallen, de eerste stormachtige dagen hebben we achter de rug en langzaam maar zeker daalt de temperatuur. Voordat straks de echte kou arriveert kun je maar het best de tuin winterklaar maken, zodat je tuin de koude maanden goed doorkomt en je in het voorjaar weer volop van de tuin kunt genieten.

Tuin winterklaar maken oktober

Oktober is daarvoor de ideale maand, aangezien de weersomstandigheden nog redelijk aangenaam zijn en je nog de tijd hebt om de tuin stap voor stap voor te bereiden op de kou. Want hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet treffen. De tuin winterklaar maken loopt dus eigenlijk door tot de kou voorbij is. Belangrijk zijn de planten, vijver en het gazon of gras bij het winterklaar maken van je tuin. Aan de slag dus! Met de volgende tips is het winterklaar maken van je tuin ook voor jou echt niet heel moeilijk. Misschien krijg je er zelfs plezier in!

Gazon winterklaar maken

Wat betreft het gazon winterklaar maken is het ten eerste belangrijk dat je blijft maaien zolang het gras nog groeit, wat gebeurt zolang de temperatuur boven de 6 graden uitkomt. Stel vanaf deze maand de maaihoogte in op 4 centimeter, zodat het gras niet meer te kort wordt gemaaid. Laat gevallen bladeren liggen wanneer je gaat maaien, zodat deze worden versnipperd en in het compostvat sneller worden omgezet in compost. Wanneer je niet meer maait is het wel belangrijk om bladeren weg te harken. Op deze manier krijgt het gras genoeg daglicht en blijft het groen. Sneeuw daarentegen kun je beter laten liggen. Probeer ook zo min mogelijk over een besneeuwd of bevroren gazon te lopen!

Bron: buitenlevengevoel.nl

Vijver winterklaar maken

De vijver winterklaar maken bestaat vooral uit voorzorgsmaatregelen nemen voor de vissen en planten. Het is belangrijk om de vijver schoon te houden, want dode bladeren bevuilen het vijverwater snel en dit is slecht voor de planten en vissen. Met een schepnetje zijn de dode resten makkelijk te verwijderen. Verwijder ook meteen dode planten. Wanneer de vijver schoon is, is het aan te raden een netje over de vijver te spannen, zodat deze ook schoon blíjft! De vissen kunnen tegen een stootje, maar hou de temperatuur toch goed in de gaten. Schaf eventueel een vijververwarmer aan, zeker wanneer er koi-karpers in de vijver zwemmen. Koi-karpers zijn namelijk minder goed bestand tegen temperaturen onder de 5 graden. Zorg er ook altijd voor dat de vijver nooit helemaal dichtvriest. Door een ijsvrijhouder te plaatsen blijft er altijd een wak in de vijver en krijgen de vissen voldoende zuurstof. Mocht er sneeuw op het ijs vallen, verwijder dit dan, zodat het zonlicht voor de vissen niet wordt geblokkeerd.

Planten winterklaar maken

De planten winterklaar maken kan in grote lijnen op twee manieren: steunen en beschermen. Wanneer het vriest worden planten en gras met een opstaande groeiwijze geel en heel droog, waardoor ze makkelijk kunnen knakken wanneer er sneeuw op valt of zelfs door een laag rijp. Een plantensteun kan dit voorkomen. Daarnaast moeten vorstgevoelige planten, maar bijvoorbeeld ook olijfbomen, worden beschermd tegen de vrieskou. Zoek bij het winterklaar maken goed uit vanaf welke temperatuur jouw planten en boompjes bescherming nodig hebben. Door deze planten in te pakken met bijvoorbeeld jute, stro en droge bladeren, zullen de planten niet sterven.

Extra tips tuin winterklaar maken

Naast de planten, vijver en het gras winterklaar maken, valt er nog veel meer te doen wil je echt góéd de tuin winterklaar maken.

Bloemen
Veel bloemen zijn inmiddels uitgegroeid, dus dit is het moment om ze te verwijderen. Ook de stengels mogen weg, maar laat bladeren zitten. Deze bieden namelijk nog bescherming tegen de vorst. Voor een tuin vol nieuwe vrolijke bloemetjes in het voorjaar kun je nu alvast bloembollen planten. Dit kan tot de eerste week van december.

Bomen snoeien
Vergeet ook de bomen niet te snoeien wanneer deze niet te groot mag worden. Wacht hier even mee totdat de meeste bladeren zijn gevallen, zodat je goed de vorm van de boom ziet en weet welke takken je weg moet knippen. Wacht echter ook niet té lang, want in januari komen veel bomen alweer langzaam uit hun winterrust.

Vogels
De vogels zullen je dankbaar zijn als je aan ze denkt wanneer je de tuin winterklaar maakt. Een vogelhuisje is een fijne plek voor de vogels om ’s nachts warm in te kunnen slapen. Zorg daarom dat het huisje schoon is en op een toegankelijke, veilige plek hangt. Hang er eventueel een netje met vogelvoer aan. Drinken mogen de vogels ook, maar dek drinkbakken wel af met gaas, zodat de vleugels niet nat worden. Wanneer dat wel gebeurt kunnen deze bevriezen en dat is dan weer minder fijn.

Succes en plezier met de tuin winterklaar maken!