Een tuin met een landelijke interieurstijl geeft rust en warmte

Wie een tuin heeft, zal vaker nadenken over de inrichting. Uiteindelijk wordt heel wat tijd in de tuin doorgebracht. Als gezin, met vrienden, om lekker gezellig te zitten, te ontbijten of te barbecueƫn.

Landelijke stijl

Vaak denken mensen bij landelijke stijl aan weilanden, hagen en bomen. Maar een landelijke stijl is veel meer gebaseerd op het gebruik van natuurlijke materialen, bloemen en planten en vooral op speciale zithoekjes. Een landelijk ingerichte tuin geeft bloemen de kans te bloeien, kent bloemen waar vlinders, bijen en andere insecten hun nectar kunnen komen halen en is niet bang voor kleuren. De warmte die zo’n natuurlijke omgeving terug geeft is onbetaalbaar.

Landelijk interieur

Net als de landelijke omgeving is het kenmerk van het landelijk interieur de natuur. Een tuin in een landelijke interieurstijl maakt gebruik van de aanwezige mogelijkheden. Is er ruimte voor een blokhut? Kunnen meerdere terrassen gevormd worden? Is een veranda mogelijk? Allemaal vragen die te maken hebben met wat uiteindelijk een tuin wordt waarin je je goed voelt. Een tuinhuis biedt de kans om fietsen te stallen, de grasmaaier onder te brengen en het tuingereedschap te ordenen. Maar het kan ook dienen als basis van een nieuw tuingevoel, waarbij het dient om de barbecue te stallen, de mooie houten zitgroep neer te zetten en ’s avonds bij zonsondergang te genieten van een drankje.

Samenspel

Een landelijke inrichting is een samenspel van de tuin zelf met meubelen en accessoires. Een leuk terras, gecreƫerd naast een kleine vijver, zal meer uitstraling hebben wanneer er een mooie eikenhouten tafel met prachtig gevormde ijzeren stoelen staan, dan bij klapstoelen en een klaptafel. Gevoel heeft met stijl te maken. Landelijk staat voor stijlvol, natuurlijk, in de omgeving passend. Zo biedt een houten bank, die wat ruwer van vorm is, samen met een boomstamtafel een prachtig beeld dat verstrekt wordt doordat er mooie planten zichtbaar zijn, een vogelhuisje herkenbaar is. Daarbij past niet direct een Engels gazon. Alhoewel ook dat gecombineerd kan worden met een landelijk interieur.

Inrichten

Een tuin inrichten heeft met persoonlijke smaak te maken, met de tijd die het onderhoud kost en met keuzes. De landelijke interieurstijl kan een verlengde zijn van de country style waarin de woonkamer ingericht is. De stijl op zich biedt een immense variatie aan mogelijkheden. Mooie, warme kleuren, vermengd met bijvoorbeeld klaprozen en seringen, biedt de indruk van een leven op het land. Zo kan een kleine tuin de indruk wekken groter te zijn dan hij in werkelijkheid is, door gebruik te maken van allerlei vormen en kleuren die de natuur ons aanbiedt. Start het inrichten of herinrichten met het verzamelen van informatie. Bepaal wat wel en vooral niet kan. Durf met kleuren te werken. Denk aan zomer- en herfstkleuren, want die stralen warmte en rust uit en kies voor sfeervolle verlichting, zoals LED lampen en lampen die via zonnepanelen worden opgeladen. Dit, in combinatie met stoelen, banken, houten tafels, kussens en andere accessoires die van natuurlijke producten gemaakt zijn, geeft direct een warme – en landelijke indruk.