Bij het kopen van een nieuwe woning zul je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek moeten aanvragen, en hiervoor heb je een taxatie nodig. Bovendien kan een taxatie inzicht geven in hoe reëel de vraagprijs van een woning is. Een taxatie is dus niet zomaar een document. Maar hoe zorg je er nou voor dat de taxatie goed verloopt? En waar moet je op letten bij het laten uitvoeren van een taxatie? In deze blog, aangeboden door iQ Makelaars, lees je er meer over.

 

Wanneer een taxatie uitvoeren?

De voornaamste reden om een taxatie te laten uitvoeren is het aanvragen van een hypotheek bij aankoop van een nieuwe woning. De hoogte van je hypotheek is niet alleen inkomensafhankelijk, maar deze wordt ook beïnvloed door de waarde van de woning. Het is wel verstandig om niet te snel een taxateur in te schakelen, aangezien de taxatie uiteraard ook geld kost. Pas zodra de bouwkundige keuring is uitgevoerd en je er zeker van bent dat je de woning wilt kopen, laat je een taxatie uitvoeren. Zo voorkom je onnodige kosten wanneer blijkt dat je de koop toch niet door wilt laten gaan. Ook wanneer je zelf jouw huis wilt verkopen kan het handig zijn om een taxatie aan te vragen, omdat je zo een duidelijk beeld krijgt van welke vraagprijs je ongeveer kunt gaan hanteren.

 

Welke taxateur moet ik kiezen?

Een belangrijke overweging bij het aanvragen van een taxatie is uiteraard het kiezen van een taxateur. Zorg er altijd voor dat je met een gecertificeerde taxateur in zee gaat die voldoende kennis heeft van de woningmarkt. Vraag vooral ook naar de service en de tarieven van verschillende taxateurs, want deze kunnen onderling behoorlijk verschillen. Daarnaast hanteert elke hypotheekverstrekker bepaalde eisen waar de taxatie aan moet voldoen, dus het is belangrijk om ook hiervan op de hoogte te zijn. Vraagt de hypotheekverstrekker om een door het NWWI gevalideerde taxatie? Kies dan ook een taxateur uit die bij dit instituut is aangesloten.

 

Uitgebreide of hybride taxatie?

Recentelijk zijn er nieuwe regels ingevoerd omtrent het uitvoeren van taxaties, waardoor modelmatige taxaties niet meer geldig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Naast de traditionele, uitgebreide taxatie is er nu wel een nieuwe taxatievorm ontstaan: de hybride taxatie, ook wel desktoptaxatie. Bij een hybride taxatie hoeft de taxateur niet thuis langs te komen, maar bepaalt deze de waarde op basis van online beschikbare gegevens. Hierdoor liggen de kosten voor een hybride taxatie ook lager dan voor een uitgebreide taxatie. Echter wordt een hybride taxatie niet in elke situatie als geldig gezien; het is dus ook hierbij belangrijk om navraag te doen naar de eisen voor het taxatierapport.

 

iQ Makelaars: gecertificeerde taxateur

Ben je op zoek naar een professionele, gecertificeerde taxateur? Laat je dan helpen door de taxateurs van iQ Makelaars. Onze makelaars dragen de titel Register Makelaar en Register Taxateur en hebben veel kennis van de lokale woningmarkt. Dankzij onze aansluiting bij het NWWI worden onze taxatierapporten door alle financiële instellingen geaccepteerd! Met onze persoonlijke en gedreven aanpak staan wij altijd klaar om voor jou aan de slag te gaan. Meer weten? Neem dan gerust een kijkje op onze website.