Weet jij wat een stompe deur is? Heb je zelfs al eens van die term gehoord? Nee? Wel, dan lees je best eens even dit artikel waar alle nodige info staat over een stompe deur en hoe je deze op maat kan bestellen.

Wat is het?

Als je een deur wilt aanschaffen, zal er meestal eerst gevraagd worden in welk kozijn de deur moet worden geplaatst. Dan vraag je je af wat een kozijn betekent. In simpele woorden gezegd is dit een houten geraamte, waarin jouw deur wordt geplaatst. Een stompe deur wordt veelal gebruikt bij buitendeuren, omdat ze sterker zijn dan een gewone opdekdeur. Bij een opdekdeur maakt de omkadering geen deel uit van de deur zelf en is de dikte van het frame een heel stuk kleiner.

Kenmerken stompe deur

Eerst heb je het kozijn, zoals al eerder vermeld is. Bij stompe deuren is een kozijn veel dikker dan bij een oplegdeur. Dat komt omdat de deur zelf geen gleuf heeft zoals een oplegdeur. De stompe deur is ook veel dikker en hierdoor is het kozijn ook breder, waardoor de deur mooier doorloopt. Een meetlat is dus aanbevolen om bij de hand te hebben.

Het tweede kenmerk is dat de deur zelf volledig rechthoekig is, en heeft ook geen kleine uitsparingen aan de zijkanten. Door dit zal de deur minder kans hebben bij inbrekers, want bij dit systeem wordt gewerkt met gewone scharnieren. Daarom wordt een stompe deur meestal gekozen als een buitendeur. Enigste nadeel is dat stompe deuren veel tocht doorlaten. Maar als je dan toch zoekt voor een binnendeur, kies je best eerder voor een opdekdeur. Deze laat minder tocht binnen, doordat er gebruik gemaakt wordt van speciale scharnieren.

Maat bepalen

Om de maat te kunnen bepalen voor een stompe deur, ga je de binnenkant meten van je kozijn. Dit noemen we ook de sponningmaat. De sponningmaat is de maat tussen het kozijn waar de deur in valt. Let op, als je de exacte juiste maat wilt bekomen, trek je best 5mm van de sponning maat af. Zo bekom je de exacte maat van je stompe deur. Je hoeft bij een stompe deur geen rekening te houden met de draairichting.

Zo, nu kan je zelf de maat bepalen van jouw stompe deur en kan je jouw perfecte, op maat gemaakte stompe deur bestellen!

Bron: designlife