Stoer landelijk interieur

Hoewel landelijk wonen voor velen saai en ouderwets lijkt, zijn er heel wat manieren om de woning zo in te richten dat het landelijke aspect perfect gecombineerd wordt met een moderne, stoere toets. Bij landelijk wonen ligt de nadruk natuurlijk nog altijd op rust en eenvoud – in tegenstelling tot de meeste moderne stijlen waar een hoeveelheid aan opvallende elementen troef is – maar ondanks de soberheid kan er toch een stoer landelijk interieur gecreëerd worden. De combi van een klassiek, landelijk karakter en een eigentijds design zorgen dan ook voor een interieur om van te dromen.

Kies voor aardekleuren

De rust en eenvoud van een landelijk interieur wordt mede teweeggebracht door matte aardekleuren. Hierbij kan er echter gevarieerd worden met de tinten, waarbij bijvoorbeeld witte muren een frissere ruimte creëren, terwijl grijze tinten een warme gevoel teweegbrengen. Gewoon bruin is ook een optie, maar dan ga je weer eerder de klassieke kant op.

Gebruik natuurlijke materialen en opvallende details

Ook al is het de bedoeling om het karakter van het interieur een moderne toets te geven, het gaat nog steeds om een landelijke stijl: natuurlijk materialen zoals een houten vloer in de woonkamer of een houten keuken zijn dan ook onmisbaar. Bepaalde typisch landelijke elementen zoals houten balken of een klassieke haard kunnen echter wel op die manier voorgesteld worden dat ze alleen maar bijdragen aan het unieke karakter van de woning.

Accessoires zijn belangrijk bij stoer landelijk wonen

Om ervoor te zorgen dat het moderne aspect niet de overhand neemt in huis, kunnen er hier en daar landelijke accessoires geplaatst worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een houten trapladdertje of een gietijzeren bloempot. Let er daarbij echter op dat je met de decoratie niet overdrijft: voor je het weet worden de rust en soberheid verstoord en gaat de ruimte er weer té klassiek uitzien.

Stoer meubilair voor een perfecte balans

Een moderne sfeer teweegbrengen in een woning die eerder landelijk is, kan eenvoudig door te kiezen voor robuuste, stevige meubelstukken. Zo biedt een zware houten keukentafel of kast voor de ideale opkikker waar een overwegend landelijk interieur nood aan heeft. Belangrijk is hierbij wel wat de eenheid van de ruimte behouden wordt – dat de gekozen elementen elkaar niet gaan tegenwerken qua kleur of design.

Moderne afwerking

Een landelijk interieur er toch modern laten uitzien is niet altijd eenvoudig, maar een goed evenwicht vinden kan gelukkig dankzij het verwerken van meubels of decoratie in een modernere stijl. Zo is een stalen deur of een moderne tafel ideaal om het landelijke niet té veel te accentueren zodat de ruimte er niet ouderwets gaat uitzien. Ook een mengeling van klassieke en industriële decoratie (zoals industriële lampen) brengt vreemd genoeg een moderne sfeer teweeg die toch rust uitstraalt.

Stoer en landelijk wonen dankzij een open haard

In échte landelijke woningen is de open haard vaak ouderwets door de bakstenen basis en gietijzeren afwerking. Hoewel dit ideaal is voor een klassieke uitstraling, kan er ook gekozen worden voor een open haard die eerder modern is uitgewerkt. Een eenvoudig maar stijlvol model, waarbij de kleuren perfect passen bij de rest van het interieur, is de beste keuze als je balans wil creëren tussen zacht landelijk en stoer modern.

Kies voor een ‘open’ karakter

Typerend aan een landelijk interieur is dat de ruimtes klein en krap gaan lijken door de overdaad aan decoratiestukken en meubels. Om een landelijke ruimte toch een moderne uitstraling te geven wordt dit best vermeden: hier en daar decoratie, kleuren die bij elkaar passen en bijvoorbeeld hoge ramen en deuren doen de kamer meteen ‘open’ lijken. Gebruik deze tips om jouw huis een stoer landelijk interieur te geven.