Bron: Vtwonen

Slaapkamer ideeën: Slaap zacht!

Bij het inrichten van een slaapkamer moet er rekening gehouden worden met een aantal dingen: lekker liggen en slapen, kleding opbergen, licht om een boek te lezen en het oog wil ook wat. Het liefst worden al deze slaapkamer vereisten gecombineerd in een oase van rust. Deze slaapkamer ideeën helpen om een heerlijke, harmonieuze ruimte te creëren.

Idee om lekker te slapen

Nachtrust is belangrijk om overdag helder te zijn, zich gezond te voelen en om actief deel te nemen aan het dagelijkse leven in de maatschappij. Toch slapen veel mensen niet optimaal of zelfs slecht. Het is goed mogelijk om beter te slapen na het onder handen nemen van de slaapkamer. Een slechte slaper ruilt de felle kleuren en aandacht vragende kunstwerken in voor lichte kleuren, zoals pasteltinten of taupe en een bescheiden schilderij. Ook een schoon opgemaakt bed en sfeervolle verlichting zorgen voor maximale ontspanning. Ook wordt de ruimte rustiger als elektronica uit de kamer wordt gehaald. Zo bevordert een rustige slaapkamer de nachtrust.

Ideeën om kleding op te bergen in de slaapkamer

Vanuit praktisch oogpunt is kleding het liefst in de slaapkamer opgeborgen. Hiervoor zijn er mogelijkheden te over. Een open kast, zodat de garderobe geshowd wordt is uitdagend, maar vraagt er ook om netjes gehouden te worden. Een gesloten kast is praktisch en netjes, maar geeft de slaapkamer een meer homogene uitstraling. Een tussenoplossing is een open kast van een kledingrek en planken met een gordijn ervoor dat naar gelieven open en dicht geschoven kan worden. De kleding van een ander seizoen wordt dan netjes opgeborgen in bakken onder het bed of in een andere ruimte. Dat houdt de garderobe lekker overzichtelijk en de slaapkamer krijgt wat meer gevoel.

 

Bron: Ikea

Verse zuurstof: planten op de slaapkamer

’s Nachts verliest men vocht, regenereert het lichaam en ademt men vele malen in en uit. Om die reden is het prettig om dagelijks een raam open zetten voor een verse dosis zuurstof. Maar als nu niet prettig is in verband met een drukke weg of temperatuur, dan zijn er ook een aantal planten die een handje helpen bij het omzetten van koolstofmonoxide naar verse zuurstof voor de longen. Zo is de slaapkamer meteen een stukje groener! Planten die de dit ondersteunen zijn onder andere Vrouwentongen (Sanseveria), Klimop (Hedera) en de Gras Lelie (Chlorophytum). Deze planten onttrekken ook schadelijke stoffen uit de lucht, zoals schimmels, benzeen en xyleen. Om in stijl te blijven, kan worden gekozen voor overpotten in de stijl van de slaapkamer.

Slaapkamer idee: Een warm nestje maken

Is de slaapkamer wat kil? Dan kan de slaapkamer omgetoverd worden in een warm nestje. Het gevoel van geborgenheid maakt een slaapkamer tot een van de favoriete plekken in huis en slapen tot een hobby. Door stoffering te gebruiken geeft men de slaapkamer een extra aards gevoel. Glooiende gordijnen in warme kleuren, een dik dekbed met zachte kussens op het bed, een warm vloerkleed op de grond voor warme voeten, een extra deken of plaid. Het kan allemaal meehelpen aan een verwarmend gevoel. Ook het gebruik van aardse kleuren, zoals oker, bruin of taupe maken van een kille slaapkamer een warm nestje.

 

Bron: Ikea

Sfeervolle verlichting in de slaapkamer

Misschien is er de neiging om niet zo veel aandacht te besteden aan de verlichting op de slaapkamer, omdat de lichten er het grootste gedeelte van de tijd toch uit zijn. Maar op de donkerste dagen van het jaar en in de late uurtjes in de andere jaargetijden is het juist fijn om sfeervol licht te hebben. Een plafondlamp of hanglamp zorgt voor groot en praktisch licht bij het uitzoeken van kleding of het schoonmaken. Kleine lampen met een matte en warme lichtkleur aan de zijdes van het bed of aan de muur zorgen voor een fijne overgang van licht naar donker. Net fel genoeg om een boek bij te lezen of om de kamer sfeervol te maken tijdens intimiteit. Het is belangrijk voor de sfeer om te kiezen voor verlichting op verschillende hoogtes in de slaapkamer en dus niet alleen te kiezen voor een plafondlamp.

Een prettige dag begint en eindigt in de slaapkamer

Ongemerkt brengt men grote delen van het leven door in de slaapkamer. Dan is het maar goed dat deze ruimte helemaal naar de zin is en men zich er geborgen voelt. De nachtrust heeft ontzettend veel invloed op het leven overdag. Door deze slaapkamer ideeën mee te nemen in de inrichting van de slaapkamer, haalt men het optimale uit nacht en dag. Slaap zacht!