Wanneer je net een nieuwe houten tafel hebt gekocht, ben je daar natuurlijk enorm blij mee. ‘Bleef die nou altijd maar in deze mooie staat’, hoor ik je al denken. Dat kan gelukkig ook! Volg de volgende 5 tips om jouw nieuwe houten tafel in perfecte staat te houden.

1. Gun jouw houten tafel ook wat vrijheid.

Om jouw houten tafel in een optimale conditie te houden is het nodig om de tafel wat vrijheid te geven. Zet jouw houten tafel bijvoorbeeld niet constant in een donker hoekje, maar geef je tafel af en toe ook eens wat zonlicht en zuurstof. Hierbij is het dus van cruciaal belang om je tafel niet constant te bedekken onder een tafelkleed.

2. Olie jouw houten tafel in.

Om jouw houten tafel te verzadigen, olie je de houten tafel in. Op deze manier zullen kringen of andere vlekken grotendeels worden voorkomen. Een voordeel is hierbij dat je, in tegenstelling tot een laklaag, de nerven van het hout kan blijven voelen.

Ook voor je parket is er speciale olie om het goed te onderhouden.

3. Kom meteen in actie bij een ongelukje

Heb je er toch voor gekozen om jouw houten tafel niet in te oliën, en valt er toch een glas drinken over jouw houten tafel? Kom dan meteen in actie! Pak een droge doek en probeer zoveel mogelijk van de vloeistof te absorberen. Gebruik geen zeep of schoonmaakmiddel. Hierdoor zal het hout alleen maar meer aangetast worden.

De juiste omstandigheden in het huis bepalen hoe lang de kwaliteit van je meubels behouden blijft. Luchtvochtigheid, temperatuur en zonlicht werken allemaal in op de meubels. Met een elektrische verwarming ben je ook energiezuinig bezig!

4. Kleed jouw houten tafel aan

Het beste in natuurlijk om te voorkomen dat er eten of drinken over jouw houten eettafel valt. Gebruik daarom placemats, een tafelkleed of onderzetters van kurk. Op deze manier is de kans veel kleiner dat de houten tafel wordt aangetast. Ook wordt het contact met de houten tafel en de hoge temperaturen van jouw pan of bord met voedsel vermeden. Daarbij staan placemats en tafelkleden ook nog eens heel chique.

5. Een opknapbeurt kan nooit kwaad.

Als je ziet dat jouw houten tafel lichter wordt, is jouw tafel toch echt toe aan een opknapbeurt. Je kan dit eerst zelf proberen door jouw houten tafel licht op te schuren. Werkt dit niet optimaal? Laat er dan toch even een professioneel bedrijf naar kijken. Daarna is jouw houten tafel weer helemaal gereed om je de komende jaren weer te voorzien van een eetplaats voor het hele gezin!

Een nieuw begin

Ben je uitgekeken op jouw houten tafel of wil je een nieuwe houten tafel? Interwonen biedt keuze uit tientallen verschillende houten tafels.