Ben je toe aan een nieuwe vloer of wil je overstappen van tapijt naar een authentieke houten vloer? Parketvloeren passen uitstekend in woningen met een Landelijke stijl! Hout wordt van oudsher op diversen manieren voor vloeren gebruikt. Je kan een houten vloer vast laten lijmen op de ondergrond of zwevend op een geluiddempende ondervloer laten leggen. In deze blog vind je meer informatie over en diverse mogelijkheden van (zwevende) parketvloeren.

Zwevende parketvloeren

Een klassieke parketvloer bestaat uit kleine houten planken die aan de ondergrond gespijkerd of verlijmd worden. Vaak gebeurt dit in een visgraatmotief, een blokmotief of de bekende Weense of Hongaarse punt. Een zwevende parketvloer is daarentegen niet aan de ondergrond verankerd, maar ligt als een geheel op de ondervloer. De vloerdelen worden met een veer en groef verbinding aan elkaar verlijmd zodat er geen naden ontstaan naar verloop van tijd. Dit is vrij eenvoudig om zelf te doen voor een handige doe-het-zelver en elke professionele parket specialist.

Samengestelde vloerdelen

De vloerdelen van een zwevende parketvloer zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Beginnend met een kern laag van sparrenhout, hevea of HDF wat je vloer stabiliteit en duurzaamheid geeft. Op de kern laag wordt een laag van zorgvuldig uitgekozen massief eikenhout gelijmd. Dit is een laag van een paar millimeter, waardoor het mogelijk is de vloer een aantal keer te schuren en af te lakken. Om vervorming en het kromtrekken van de vloer tegen te gaan wordt deze voorzien van een ruglaag van fineer. Deze kan uit dennenhout of sparrenhout bestaan en wordt qua nerfrichting haaks op de kern laag verlijmd. Dan rest er alleen nog een afwerking van deze kwalitatief hoogwaardige vloeren.

Kleurrijke of natuurlijke afwerking

De afwerklaag bestaat uit twee lagen hoogwaardige olie en zeven lagen UV-geharde vernis. Door het gebruik van een olie ben je zeker van een mooi verouderingsproces, een natuurlijk ogende kleur en een mat uiterlijk. De UV-geharde water gedragen vernis zorgt voor een vloer die goed beschermd is tegen slijtage, krassen en vlekken. Ook is de vloer makkelijk te reinigen mocht erop geknoeid worden.

Ben je benieuwd welke kleuren en motieven er beschikbaar zijn? Neem een kijkje op de site van Woonwinkel Elzinga uit Enschede.