Foto: Nancy Hugo

Een landelijke keuken

Ons huis is de plek waar we ons op het gemak voelen, waar geleefd mag worden, maar ook een plek die ons definieert. Zo is het interieur ontzettend belangrijk. Het type interieur en de stijlen die gehanteerd worden zijn bepalend voor de sfeer. De keuken is een ruimte die dagelijks veelvuldig gebruikt wordt. Het is een essentiële ruimte in huis die prachtig kan worden vormgegeven om het thuisgevoel te versterken. Een gevoel voor nostalgie en de charme van het platteland uiten zich in een landelijke keuken. Robuuste materialen, een klassiek uiterlijk, een groot fornuis; door het gebruik van pilasters en plintvloeren kan er een keuken gecreëerd worden die de authentieke landelijke sfeer uitademt. Vol warmte, rust en geborgenheid.

Landelijke keukens zijn tijdloos

De keuken vormt het middelpunt van het huis. Een keuken in landelijke stijl betekent ouderwetse details gebruiken of in de afwerking nostalgische elementen leggen. Het is een verfijnde mix tussen robuuste, stoere elementen en natuurlijke materialen. Zo krijgt de keuken een warme en klassieke uitstraling. Deze uitnodigende plek is ideaal om tijd door te brengen met familie en vrienden. Landelijke keukens staan voor sfeer, gezelligheid en levensgenot. Landelijke keukens zijn tijdloos en passen in elk huishouden.

Zeer karakteristieke keuken

Landelijke keukens roepen zeer specifieke gevoelens op. Met de kleurcombinaties en materialen als hout en steen is de landelijke keuken zeer karakteristiek. Deze stijl keukens zijn erg praktisch, maar ook een lust voor het oog. Door veel opbergmogelijkheden in lades, het gebruik van kasten en de stijlvolle afwerking van meubels en apparatuur, ademt de keuken een zeer typerende sfeer uit. Deze stijl wordt geassocieerd met boerderijen. Het zijn huizen die praktisch zijn, maar ook een gevoel van ruimte in zich dragen, net zoals landhuizen. De elementen uit het boerenleven zijn echte sfeermakers.

Toevoegingen en toepassingen

Een stoer fornuis of een potige servieskast zijn volledig op hun plek in een landelijke keuken. Echter is er ook veel te winnen in de verfijning, denk aan het plaatsen van een schouw, eventueel met kant afgewerkt. Of een rek met pollepels en pannetjes. Potjes van porselein voor het raam of op de schouw en een ruig werkblad van hout. Deze details zorgen voor het landelijke karakter. Landelijke schilderijtjes kunnen een toevoeging zijn, net als het gebruik van tegeltjes tegen de muur. Een wand hoeft niet strak vormgegeven te worden, maar mag zelfs gestript worden tot de stenen muur. Paneeldeuren voor de ramen en koperwerk aan de muren zijn voor de echte liefhebbers.

Landelijke keukens: Eenvoud en rust

In principe passen landelijke keukens in elke opstelling. Een rechte keuken of L-vormige keuken lenen zich uitstekend, maar ook een hoekkeuken, U-keuken of parallelle keuken leveren geen probleem op voor de inrichting. Door het gebruik van natuursteen krijgen landelijke keukens een natuurlijke en daardoor warmere uitstraling. Het algemeen ontwerp mag eenvoudig blijven. Uiteraard hebben de keukens van nu wel meer luxere en technologische toepassingen dan keukens uit de historie. Met een aanbod van vele nostalgische keukenkastjes en spoelbakken is het niet erg ingewikkeld de keuken van landelijke accenten te voorzien. Voor wie helemaal in de landelijke sfeer wilt raken, zijn er zelfs afzuigkappen en kookplaten in de boerenstijl te verkrijgen. Ook het fornuis, net als de oven vaak het pronkstuk van de keuken, kent vele variaties. Er zijn vrijstaande modellen en er zijn fornuizen die tussen keukenkastjes passen. De look van het fornuis is typerend voor de keuken, dus met een nostalgisch, stoer fornuis bepaal je een groot deel van de look van de keuken. Een hypermoderne koelkast kan de sfeer verbreken, echter kan deze koelkast worden voorzien van een houten voorblad. Op deze manier valt het niet uit de toon. Dit geldt ook voor vaatwassers. Landelijke keukens zijn rustig. Dit komt voornamelijk doordat de ruimte eenvoudig en praktisch is. Waan je op het land in een fraai afgewerkte landelijke keuken.