3 tips om uw landelijke meubels te onderhouden!

Heb je gekozen voor een interieur met een landelijke uitstraling? Dan is de kans groot dat je daar ook landelijke meubels heeft staan. Landelijke meubels zijn vaak licht van kleur en hebben een klassieke uitstraling. Bij een landelijk interieur kun je denken aan een knusse woonboerderij met een romantische uitstraling.

De meubels die je terug kunt vinden in een landelijk interieur zijn meestal gemaakt van hout. Denk hierbij aan onbehandeld hout of meubels met houten elementen. Landelijke houten meubels zijn natuurlijk prachtig maar om ze zo mooi te houden is het wel belangrijk om de meubelen goed te onderhouden.

Tips om uw landelijke meubels te onderhouden

Om je landelijke meubels zo lang mogelijk mee te laten gaan is het goed om de meubels regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Weet je niet waar je moet beginnen? Dat is geen probleem! Wij hebben 3 gemakkelijke tips voor je op een rijtje gezet!

Tip 1: Beitsen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die we u kunnen meegeven! Het hout kunt u het beste beitsen als u het meubel net nieuw heeft gekocht. Heeft u dit niet meteen gedaan? Doe het dan als u het meubel grondig gereinigd heeft.

Met hout beitsen brengt u een transparante of dekkende laag beits olie aan. Hiermee beschermt u de vezels van het hout tegen weer en wind. In tegenstelling tot vernis en lak dringt beits gedeeltelijk door in het hout.

Het grote voordeel van beits is dat het vocht regulerend is. Het vocht kan weg en wordt niet opgesloten door bijvoorbeeld een laklaag. Een ander voordeel is dat u het meteen op een geschuurde ondergrond kan aanbrengen. Eerst grondverf is niet nodig!

Tip 2: Reinigen

Om je landelijke meubels in topconditie te houden is het ook belangrijk dat je ze regelmatig reinigt. De meubel zijn meestal van onbehandeld hout en hier kun je het beste houtzeep voor gebruiken.

Deze zeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten en naast het reinigen van het meubel zal het ook het hout voeden. Het voordeel van het gebruik van de houtzeep is dat het ook meteen een beschermende laag achterlaat zonder de kleur te veranderen.

Benieuwd hoe je de houtzeep het beste kunt gebruiken? Lees hier de handleiding!

Tip 3: Omgeving

Ook de omgeving is een belangrijke factor om de meubels zo lang mogelijk mooi te houden. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, luchtvochtigheid en de UV straling.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor houten meubels is ongeveer 21 graden overdag en niet kouder dan 14 graden in de nacht.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer en deze mag schommelen tussen de 55% en 60%. Is je luchtvochtigheid niet hoog genoeg? Dan zouden waterbakken aan de centrale verwarming een oplossing kunnen zijn. Wil je liever geen waterbakken maar een andere oplossing? Dan is een aquarium aanschaffen misschien nog een leuk idee.

UV straling

Met UV straling moet je altijd uitkijken want deze kan zorgen voor verkleuringen van de meubels. Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor een goede zonwering, denk bijvoorbeeld aan lamellen, jaloezieën of vitrage.

Geschreven door MeubelVisie.nl