De keuken als centraal ontmoetingspunt

Veel mensen genieten tegenwoordig van een ruime woonkeuken. Uiteraard is het prettig om een gezellige zithoek te hebben, maar een keuken met een warme, landelijke uitstraling is toch vaak de fijnste plek van het huis. Hier gebeurt het en hier ontmoeten de mensen elkaar. Als de kinderen uit school komen, duiken ze heerlijk op de eettafelbank en terwijl er wat lekkers voor ze wordt klaargemaakt, vertellen ze honderduit over hun schoolverhalen. Eten koken is ook net zo gezellig als een van de andere gezinsleden hierbij aanwezig is. Uitgebreid eten met vrienden en familie, lekker natafelen en ’s avonds een wijntje drinken. Dit gebeurt allemaal in de landelijke woonkeuken.

Lichte kleuren

Een landelijke woonkeuken mag lichte kleuren hebben. Het is trouwens altijd prettig wanneer er veel licht in een keuken aanwezig is. Er wordt hier tenslotte toch veel gewerkt met scherpe voorwerpen en gereedschappen. Wit, olijfgroen en lichtbruin passen goed in een landelijke keuken. Uiteraard is het altijd mogelijk om het een en ander wat op te fleuren met accessoires in vrolijke kleuren.

Diversiteit in kasten

Open en dichte kasten kunnen allebei in de landelijke keuken. Open kasten zijn erg mooi als je de aandacht wilt richten op een mooi servies. Ook heeft het een bepaalde landelijke uitstraling wanneer potten en pannen gewoon direct gezien kunnen worden. Aan de muur kunnen zeker wat houten planken worden opgehangen. Ideaal voor de kookboeken, flesjes olie en wat potten met kruiden. De noesten en nerven in het hout versterken de landelijke uitstraling. Extra knus wordt de ruimte als je het keukengereedschap ophangt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een rails tegen de achterwand. Hangende vaatdoeken, pollepels en spatels laten echt zien dat er geleefd wordt in deze keuken.

Een stukje nostalgie

Uiteindelijk denken we bij een landelijke keuken toch ook wel een beetje aan die grote keukens van vroeger. Vooral in boerderijen zie je ze nog vaak. Het is leuk om dat stukje nostalgie terug te laten komen in de keuken. Uiteraard wel met de gemakken van onze moderne tijd.

Foto’s: Tielemans Keukens