Bron: Flamant

Huis inrichten: maak van een huis een thuis

In de steeds harder wordende buitenwereld wordt het steeds belangrijker om een fijne plek te hebben om terug te trekken. Er is steeds meer verlangen naar de geborgenheid van een thuis in de snelle wereld om ons heen. De agenda’s zijn overvol evenals de straten rondom spitsuur. Als men dan de voordeur achter zich dichttrekt, is er behoefte aan rust en ruimte voor zichzelf. Ontspanning kunnen vinden en zichzelf kunnen zijn, dat is pas thuiskomen. Je huis inrichten? Onderstaand geven we tips en ideeën over het inrichten van je huis.

Zichzelf kunnen zijn: eigenheid in je inrichting

Bij het inrichten van het huis is het goed dat men zich bewust is van de reis door het leven en de eigen smaak. Het is vrij gemakkelijk om een woonmagazine open te slaan en je huis hierop in te richten, het plaatje namaken. Men voelt zich pas echt thuis als de directe omgeving het verhaal vertelt van het leven van de bewoner. Is er veel gereisd? Waar heeft men gewoond? Wie zijn de naasten? Deze hoofdstukken uit het leven laten zich goed vertalen naar interieurstukken en objecten. Familiefoto’s, souvenirs, boeken en spullen van oma’s zolder in je zorgen ervoor dat men zich thuis en geborgen kan voelen. Ook zorgen ze voor eigenheid, dat wil zeggen dat deze specifieke spullen de een van de ander onderscheiden. Gebruik dit bij het inrichten van je huis.

Je huis inrichten met groen zorgt voor ontspanning

De kleur groen refereert naar de natuur. De mens ontspant in de natuur, in een bos of op de heide. Door de natuur naar binnen te halen, is het mogelijk om datzelfde gevoel ook in je huisinrichting te krijgen. De meest voor de hand liggende manier is om planten in huis te zetten. Ook een mooi behang met planten-motief, een olijfgroene muur, houten accessoires of houten meubels kunnen de natuur in je inrichting brengen. Tegenwoordig zijn er ook veel (keuken)accessoires te krijgen met een organische vorm, zoals een houten snijplank waarin de boom nog te herkennen is of kandelaars gemaakt van dikke takken. Het huis inrichten met groen zorgt dat men dichter bij de natuur staat.

Geborgenheid: een warme inrichting

Een andere basisbehoefte van de mens is geborgenheid. Men zoekt niet alleen maar bescherming tegen de elementen der natuur binnen de vier muren van een huis. Ook zoekt men liefde, veiligheid en warmte voor het hart en de ziel. Deze geborgenheid is te creëren door te werken met stoffering, zoals kussentjes op de bank, gordijnen, een schapenvachtje en een wollig vloerkleed. Ook je huis inrichten met warme kleuren zorgen ervoor dat het huis een warm nestje wordt. Warme kleuren zijn bijvoorbeeld okergeel, paars of steenrood. Wees voorzichtig met felle kleuren bij het inrichten van de slaapkamer, want deze kunnen activerend werken.

Ontspanning in de badkamer

Wanneer je je echt even terug wil trekken, is de badkamer daarvoor de ideale plek. Niks is fijner dan na een lange werkdag of zware work-out heerlijk tot rust te komen onder een warme douche. Kies voor een douchegel met bijvoorbeeld hammam- of
lavendel, want deze geuren helpen je om extra te ontspannen. Liever in bad? Ook dat kan je zo uitgebreid en relaxed doen als je zelf wil. Kies er bijvoorbeeld voor om gebruik te maken van badzout of bruisballen. Het voordeel van in bad gaan is dat je handen vrij zijn. Leg de mobiele telefoon even een halfuurtje weg en pak in plaats daarvan die spannende thriller die je al weken wil lezen. Zet een kop thee of pak een glas wijn en neem de tijd om heerlijk te relaxen. Bent u toe aan nog een stapje luxer? Tegenwoordig zijn er in alle maten en vormen whirlpools verkrijgbaar voor een voordelige prijs. Deze geven u het gevoel dat u in een spa bent, maar dan gewoon in uw eigen badkamer!

Bron:vtwonen

Thuis in een opgeruimd huis

Als het thuis altijd een rommeltje is, kan het zijn dat men die bepaalde ruimtes in huis gaat ontwijken. De rommel geeft aan dat er werk aan de winkel is en dat kan confronterend zijn. Het is natuurlijk helemaal niet erg als en eens wat blijft liggen. Een prettige leefomgeving vraagt echter om een opgeruimd huis. Bij het inrichten van het huis kan hier al rekening mee gehouden worden. Door te zorgen voor voldoende kastruimte, een praktisch ingerichte berging of een ruim opgezette bijkeuken kan men tijdig de rommel aan kant doen. Ook door op tijd afscheid te nemen van spullen, zoals lege flessen, oud papier en ongebruikte spullen, houdt men een leeg huis en een leeg hoofd.

Je huis inrichten zodat iedereen een eigen plek heeft

Met een gezin in een huis leven kan soms knap benauwend zijn. Vooral in de spitsuren is het druk op de gangen, badkamer en in de keuken. Opgroeiende kinderen krijgen steeds meer behoefte aan een eigen plekje in huis. Het is prettig als ieder gezinslid een eigen ruimte in huis heeft, een gelijkwaardige zitplaats in de woonkamer en een stoel om aan de eettafel te zitten. Zo krijgt ieder de kans om zich thuis en geborgen te voelen en om te ontspannen. Bij het inrichten van je huis houdt men dus het liefste met elk gezinslid rekening, zodat de laatste persoon niet op de grond hoeft te gaan zitten. Kinderen willen graag, al dan niet gezamenlijk, een plek om kind of puber te kunnen zijn. Een plek waar ze kun eigen muziek kunnen draaien, rommel kunnen maken en vriendjes kunnen uitnodigen. Ook al is de ruimte beperkt in huis, er is altijd plek om een hoek af te zonderen door middel van een kamerscherm of een klein kamertje om op te offeren.

Welkom thuis in je ingerichte huis

Indien men zich thuis helemaal op het gemak kan voelen en kan ontspannen, kan men gemakkelijker de stress van de buitenwereld aan. Door met bewustzijn je huis in te richten, maakt men van een huis een waar, warm thuis. Succes met het inrichten van je huis.

Bron: Bo Bedre