De temperaturen lopen langzaam aan weer wat op. Heerlijk als op een zonnige morgen de tuindeur open kan. Minder prettig is het wanneer er allerlei vliegen en andere insecten naar binnen komen. De meest handige oplossing bij dit probleem is het aanschaffen van een goede hor.

Of je nu op zoek bent naar een hor voor een deur of een hor voor een raam, er is van alles mogelijk. Horren zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten.

Een hor voor het raam

Zeker in de slaapkamer wil je echt wel een hor voor de ramen. Rondzoemende muggen of andere insecten zijn ontzettend vervelend wanneer je wilt gaan slapen. Welke hor kun je nu het beste nemen?

Als je in je woning naar binnen draaiende ramen of draai/kiepramen hebt, is een inzethor, een raamrolhor of een horgaas met klittenband heel geschikt. Beschikt jouw huis echter over naar buiten draaiende ramen, neem dan een raamrolhor of een plissé raamhor. Bij dakramen zijn een raamrolhor, of een plissé raamhor de beste keus.

Een hor voor de deur

Ook in deuren kan het bijzonder praktisch zijn om te kiezen voor een hor. Het is afhankelijk van de soort deur welke hor je het beste kunt aanschaffen. In het geval van een schuifpui is een plissé hordeur erg handig. Heb je een enkele deur, dan is een plisséhordeur ook de beste keuze.

in de bouwmarkten zijn ook nog andere horsystemen verkrijgbaar. Exemplaren met magneten en gaaslamellen werken een stuk minder handig als je dit vergelijkt met het gebruiksgemak van een plisséhordeur. Dit systeem is wel wat duurder maar voorkomt een hoop geërgerd en dat is het zeker waard.

Verschillende soorten horren

Wat betekenen nu al deze verschillende soorten horren? Zie de uitleg hieronder:

Deurhorren

 • Pendelhordeur
  Het kenmerk van deze hordeur is dat deze altijd naar buiten of naar binnen draait wanneer je deze opent. Het grote nadeel van dit systeem is dat deze deur vaak hard dichtklapt. Ook kun je de deur niet in elke gewenste stand open zetten.
 • Magneethor
  Dit soort hor komt weer netjes terug op de oorspronkelijke plaats door het gebruik van magneetstrips. Deze hor is bijzonder praktisch wanneer er sprake is van huisdieren en/of kinderen die vaak heen en weer lopen van buiten naar binnen. Nadeel is wel dat na gebruik de magneetjes niet netjes terug komen en de hor niet meer werkt en er toch insecten uw huis binnen komen. Ook het gaas is best kwetsbaar.
 • Lamellenhor
  Ook deze hor is heel geschikt wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt. De lamellenhor heeft een aantal losse stroken. Deze vallen over elkaar heen. De lamellenhor wordt aan de bovenzijde opgehangen en bevestigd op het kozijn. Ook hier is het risico weer groot dat bij fout gebruik uw huis aantrekkelijk wordt voor insecten en dat het gaas kwetsbaar is.
 • Plissé hor
  De plissé hor open je net als een schuifdeur. Hierbij wordt het gaas naar rechts of links gevouwen. Dit soort hor is bijzonder populair en heeft dan ook verschillende voordelen. De hor blijft in elke stand staan die je wilt en is ook eenvoudig te bedienen door bijvoorbeeld kinderen. Het enige nadeel is dat deze hor iets duurder is dan een aantal andere hordeuren. Daarentegen is de levensduur van dit systeem vele malen groter dus al met al ben je goedkoper uit.
 • Rolhor
  Een vrij voordelige hordeur, is de rolhordeur. Het is wel van belang dat de geleider goed schoon gehouden wordt. De naam zegt het al; bij deze hor rolt het gaas op in een cassette. Het loopt dan langs een geleider op de grond. Omdat het gaas onder spanning staat gebeurt het wel eens dat bij het minste of geringste de deur met een harde klap open klapt. Ook het gaas is kwetsbaar.

Raamhorren

 • Inzethor
  Een inzethor is vooral handig bij ramen die naar binnen opendraaien of kiepen. De hor wordt tussen de onderkant en de bovenkant van het kozijn geklemd. Dit werkt heel eenvoudig, want er hoeft niets geboord of geschroefd te worden. De hor is ook zo weer uit het kozijn te halen, handig om deze ´s winters op te bergen.
 • Raamrolhor
  Net als bij een deurrolhor, rolt het gaas bij dit soort raamhor op in een cassette. Het beste is een variant met gaasopsluiting. Hierbij blijft het gaas altijd strak en hoef je niet bang te zijn dat het uit de geleidingen waait. Heb je de hor een poosje niet nodig, dan kun je het gaas heel eenvoudig oprollen.
 • Plissehor
  Net als bij een plisséhordeur is een plissehor een zeer robuust systeem dat tegen een stootje kan. Een plisséhor kun je net als een plisséhordeur uit laten voeren met zwart of grijs gaas. Bij zwart gaas is de doorkijk beter. Als u kiest voor grijs gaas valt dit minder op.
 • Horgaas
  Met behulp van horgaas kun je heel gemakkelijk de insecten buitenshuis houden. Dit horgaas met klittenband knip je zelf op maat en door middel van zelfklevend klittenband plak je de randen op het kozijn. Een aanrader voor onder meer caravans of vakantiehuizen.

Plissehordeur bestellen?

Bij plissehordeurenwebshop.nl kun je kwaliteitshorren op maat bestellen. Deze worden zonder extra verzendkosten thuisbezorgd.