De kinderkamer landelijk inrichten met een eigentijdse uitstraling

In de kinderkamer een consistente landelijke stijl aanhouden is geen eenvoudige opgave. Als ouder zul je immers open moeten staan voor de wensen van jouw prins of prinsesje bij de inrichting van hun rijk. Hier komt nog bij dat je rekening moet houden met het gegeven dat jouw kind zowel lichamelijk als emotioneel blijft groeien. In een landelijke kinderkamer moet daarom letterlijk en figuurlijk voldoende ruimte blijven voor een periodieke opwaardering van het meubilair.

Welke kleuren passen het beste bij een landelijke kinderkamer

Het valt aan te bevelen om voor een kinderkamer in landelijke stijl geen houtkleur (of houtmotief) als dominante basiskleur te gebruiken, maar te kiezen voor een neutrale lichte kleur, zoals wit of beige. Een lichte grijstint gemengd met een beetje blauw (jongen) of roze (meisje), turquoise of goudgeel geeft een frisse nuance. Indien je toch graag bruin als basiskleur hebt, kies dan voor een wat valere tint en gebruik het bij voorkeur niet op alle muren.

De vloer kan (maar hoeft niet per se) van stroken in houtmotief worden voorzien. Voor kinderen is het veiliger om hiervoor geen echt hout maar een kunststof te gebruiken. Zorg ervoor dat je materiaal selecteert dat vocht- en krasbestendig is, voldoende grip heeft en van een geluiddempende onderlaag is voorzien. De landelijke sfeer kan in de kinderkamer ook geaccentueerd worden door een van de muren, of delen van meerdere muren, in houtmotief te decoreren. Houdt hierbij in gedachten dat een kinderkamer niet té veel overeenkomsten moet hebben met een boomhut.

Kinderkamer landelijk inrichten: de meubels maken het verschil

In een landelijke kinderkamer zullen vaak de meubels bepalen in welke mate er sprake is van een landelijk interieur. Er zijn legio kinderbedden, commodes, klerenkasten, speeltafeltjes en bureautjes op de markt die zowel een landelijke ontwerpstijl (ronde vormen, hout charisma) als een eigentijdse uitstraling hebben. Het laatste is belangrijk om de meubels prettig te laten aansluiten op het belevingsgevoel van een kind. Ook hier kun je kiezen voor een houtmotief op een of meerdere meubelstukken. Maar je mag ook best gaan voor uitsluitend effen kleurtjes die goed aansluiten bij de basiskleur van de muren. Lichtere tinten laten zich doorgaans makkelijker combineren en zorgen er tevens voor dat de kamer ruim en ontspannen oogt.

In principe kun je bij het inrichten van de kinderkamer van je zoontje of dochtertje alle kanten op met de meubels, zolang ze maar een aantal van de typische landelijke kenmerken in zich hebben. Een themakamer (Disneyfiguur, Barbie, voetbal, e.a.) in landelijke sfeer is zeer goed mogelijk. Het vloerkleed en de gordijnen kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen. Het is verstandig om de muren zo neutraal als mogelijk te houden. Meubels, vloerkleden en gordijnen kunnen eenvoudig worden vervangen wanneer jouw kind een thema ontgroeid is, of gewoon aan verandering toe is.

Aanvullende decoraties voor een landelijke kinderkamer

Een leuke optie is behang met een pakkende natuurprint aan te brengen op een van de muren waardoor de kinderkamer automatisch een landelijk sfeertje krijgt. In samenspraak met jouw telg kun je eens per jaar een nieuw patroon plaatsen. Andere mogelijkheden om een landelijk tintje toe te voegen aan de kamer zijn vloerkleden, gordijnen en gordijnroedes, lampen, muurrekjes en speelgoedkoffers. Zorg er alleen voor dat de ruimte niet te druk oogt. In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen het ’benauwend’ krijgen in een al te knusse slaapkamer. Het landelijke kinderkamer inrichten blijft een mooie uitdaging, waar je je creativiteit, stijlkennis en gevoel voor kleuren (combinaties) heerlijk op los kan laten.