Foto: tv-vloeren.nl

Hoe maak je een houten vloer schoon?

Het is zo nu en dan hard nodig: een houten vloer schoonmaken. Het is belangrijk dat de wekelijkse en periodieke onderhoudsbeurt goed wordt uitgevoerd, want anders loopt je houten vloer het risico op blijvende schade. Vegen, een sopje met water, stofzuigen, reparatieklusjes, het hoort er allemaal bij! Lees daarom dit artikel met praktische tips over hoe jij het beste jouw houten vloer kunt schoonmaken.

Voorzorgsmaatregelen voor een schone vloer

We zijn allemaal bekend met het spreekwoord ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Dit spreekwoord gaat ook op voor het onderhouden en schoonmaken van houten vloeren. Er zijn namelijk diverse maatregelen die jij kan ondernemen om je houten vloer zo min mogelijk vies te laten worden. Zodoende hoef jij ook minder vaak je houten vloer een schoonmaakbeurt te geven.

– Leg een deurmat neer

Leg een deurmat bij de deur neer, zodat binnenkomers nog even hun voeten vegen. Niet alleen hoef je dan minder vaak je houten vloer schoon te maken, maar je beschermd je vloer ook nog eens beter. Aan de schoenen kunnen steentjes en harde korrels zitten die schade kunnen toebrengen aan je houten vloer.

– Natte schoenen blijven buiten

Zorg dat het voor het hele huishouden duidelijk wordt dat er een nieuwe regel wordt ingevoerd: natte schoenen buitenshuis laten. Zorg bijvoorbeeld dat de natte schoenen terecht kunnen onder een afdakje buiten of bij jou in de garage. Vocht zorgt voor vlekken en kan het hout kromtrekken.

– Beschermende matjes op de vloer

Leg beschermmatjes of vloerkleden neer op de houten vloer. Zo maken vuil en vocht minder kans om jouw houten vloer aan te tasten. Denk bijvoorbeeld aan een beschermmatje onder je bureaustoel met wieltjes. Of leg een vloerkleed neer op een zitplek (zoals de woonkamer).

– Verwijder vocht meteen

Maak vlekken op de vloer meteen schoon. Ligt er vloeibaar materiaal op de vloer, neem dit dan eerst weg met een doek die goed vocht op neemt. Vocht tast je houten vloer snel aan.

Hoe houten vloer schoonmaken?

Hoe je het ook went of keert, jouw houten vloer moet wekelijks schoongemaakt worden. Vegen, een sopje met water, stofzuigen, reparatieklusjes, het hoort er allemaal bij! Maar hoe maak je een houten vloer schoon?

– Veeg de vloer met een swiffer

Veeg dagelijks de houten vloer met een swiffer of een andere zachte bezem. Het klinkt misschien enorm arbeidsintensief, maar het beschermt je vloer tegen slijtage. Door het vuil, het zand en de korrels van de houten vloer te verwijderen, voorkom je krassen en aangehecht vuil.

– Zuig de vloer wekelijks

Zuig wekelijks de vloer met een stofzuiger. Met een goede stofzuiger krijg je het hardnekkige vuil tussen de vloerdelen vandaan. Gebruik een zachte borstel voor de stofzuiger en oefen niet te veel druk uit. Anders kan je krassen maken.

– Dweil de vloer wekelijks

Naast een wekelijkse stofzuigbeurt heeft de houten vloer ook een dweilbeurt nodig. Alleen hoe maak je een houten vloer schoon met een dweil? Vooraf aan het dweilen is het belangrijk dat het vuil van de vloer is verwijderd. Zuig of veeg de vloer dus eerst goed. Maak vervolgens de houten vloer schoon met een vochtige dweil. Let er heel goed op dat de dweil niet te nat is. Vocht dat in het hout trekt, tast het lak aan en doet het hout kromtrekken.

Gebruik één keer in de maand een schoonmaakmiddel bij het dweilen van een houten vloer. Let er heel goed op dat je het juiste schoonmaakmiddel kiest. Welk schoonmaakmiddel het beste voor de vloer is, is afhankelijk van de bewerking van je houten vloer. Een pH-neutraal schoonmaakmiddel op waterbasis is de meest veilige optie. Schoonmaakmiddelen die je absoluut niet moet gebruiken zijn: azijn, bleek, ammoniak, schuurmiddelen of andere middelen die een laagje achterlaten (denk hierbij aan was, meubelspray of olie). Verdun het schoonmaakmiddel goed. Doe bij het dweilen de schoenen uit. Zo voorkom je optimaal vlekken.

Dweilen neemt de oppervlakkige vlekken weg. Toch kan het zijn dat na de dweilbeurt er nog steeds vieze plekken op de houten vloer zitten. Neem deze vlekken weg met een doek. Dan kun je meer druk zetten en goed wrijven.

Specifiek onderhoud voor houten vloeren

Naast een regelmatige schoonmaakbeurt hebben houten vloeren ook een periodieke onderhoudsbeurt nodig. Het type onderhoud is afhankelijk van het type houten vloer. Er zijn grofweg twee soorten houten vloeren te onderscheiden: massieve planken en parket.

– Onderhoud massief parketvloer

Neem vlekken en krassen weg met bijvoorbeeld olie of was. Heeft je vloer veel kale plekken? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe afwerklaag. Een massief houten vloer hoeft niet altijd eerst geschuurd te worden. Je kan ook bijvoorbeeld eerst de vloer dweilen en daarna was of olie aanbrengen. Bij intensief gebruik is deze periodieke onderhoudsbeurt twee keer per jaar nodig.

– Onderhoud lamelparket

Het onderhouden van een parketvloer is erg eenvoudig. Vocht en temperatuurwisselingen veroorzaakt scheuren en krommingen. Door te schuren werk je de vloer goed bij. De meest lamelparketvloeren kunnen twee tot drie keer geschuurd worden.

Hoe je houten vloer schoonmaken?

Als het goed is heb je nu alle informatie en adviezen voor het schoonmaken van je houten vloer. Wil je meer artikelen lezen met tips, adviezen of informatie over interieur bekijk dan eens de categorieën woonkamer inspiratie en tuin inspiratie.