Bron: directlampen.nl

Hoe lamp ophangen?

Een lamp ophangen klinkt dan misschien als een eenvoudige taak maar er komen heel wat zaken bij kijken. Als je een doe-het-zelver bent dan is dit waarschijnlijk geen enkel probleem maar zelfs dan is een duidelijk stappenplan van groot belang om geen fouten te maken en het werk snel gedaan te krijgen!

Hoe een lamp ophangen en aansluiten aan de centraaldoos?

Als je een hanglamp wil ophangen dan doe je dat best via een zogenaamde centraaldoos en hang je deze daar idealiter zo dicht mogelijk bij. Een centraaldoos is eigenlijk het punt waar de draden van schakelaars, wandcontactdozen en voedingen verbonden zijn aan elkaar. De contactdoos bevindt zich doorgaans boven het lichtpunt in het plafond. Als je de lamp toch op een andere plaats wil hangen dan werk je het best met een kabelgoot of kabel die over het plafond heen loopt. Dit is echter niet de beste oplossing als je ook de uitstraling van je interieur belangrijk vindt: een goot op het plafond oogt immers niet mooi!

Binnenin de centraaldoos bevinden zich de zogenaamde elektra draden en voor een lamp zal dit doorgaans een zwarte schakeldraad zijn, alsook een nuldraad. Vaak zit er eveneens een zogenaamd aardecontact bij de lamp. In dat geval zal er ook een groen-gele draad nodig zijn. In het kapje van de centraaldoos bevindt zich een trek-ontlasten, een haakje waaraan de lamp opgehangen dient te worden om ondersteuning te bieden. De installatie- en kampdraden moeten met een kroonsteentje verbonden worden. Sluit de lamp op de centraaldoos aan.

Hoe hang ik een lamp op aan het plafond?

1. Zorg dat je het juiste gereedschap en onderdelen bij de hand hebt

2. Gebruik een stevige trap om veilig te kunnen werken

3. Zorg altijd dat de stroom uitgezet is van de groep waar je aan werkt. Beter is eigenlijk nog om de hele groepenkast uit te schakelen.

4. Controleer de instructies van de lamp om te weten hoe je deze en de draden juist bevestigt.

5. Check de bedrading van het plafond of de muur

6. Hang de lamp aan een haakje die uit de plafonddoos komt

7. Als er een ijzeren frame aan de lamp zit, hang de lamp er dan ook aan. Verbind het op de juiste manier

8. Gebruik een kroonsteentje om de verbinding veilig te maken

9. Vermijd dat de draden elkaar raken zodra de lamp vast zit

10. Zorg er zeker voor dat de lamp stevig hangt

11. Werk zichtbare kabels weg, eventueel met een kabelgoot.

Als je de lamp toch niet kunt ophangen op een veilige manier, dan is beroep doen op een specialist aangeraden!

 

Hoe een lamp ophangen?

Bron: directlampen.nl

Hoe lamp ophangen en aansluiten?

Een lamp ophangen en aansluiten behoort waarschijnlijk tot één van de basisopdrachten bij het mooi en functioneel maken van de woning en het interieur. Of het nu gaat om een hanglamp, een plafondlamp of een gewone lamp, er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden om het werk tot een goed einde te brengen. Zo moet je de juiste draden verbinden, veilig kunnen werken, enzovoort. Gelukkig kan je een dergelijke taak gerust zelf doen, maar veiligheid zou centraal moeten staan bij het ophangen van een lamp- net zoals bij elke klus!

Vaak zijn er instructies bijgesloten als je een lamp koopt, waarin aangeduid staat hoe die lamp precies aangesloten en verbonden moet worden. Welke draden waar moeten vastgemaakt worden en hoe, wordt uitvoerig uitgelegd. Lees bijhorende instructies altijd goed door om veiligheid en een goed resultaat te verzekeren!

Hoe hang je een lamp op aan een betonnen plafond of gipsplaat?

Een gipsplaat is een speciaal geval als het gaat om het ophangen van een lamp. Hoewel het bij een plafonnière nogal eenvoudig is, is het bij een zware lamp echter wel nood aan een stevige dwarsbalk om de lamp veilig te kunnen ophangen. Hierdoor wordt immers vermeden dat de lamp naar beneden komt en de veiligheid op het spel wordt gezet. Maak altijd gebruik van degelijke bevestigingsmaterialen en gebruik een frame als dit bij de lamp werd geleverd.

Een betonnen plafond verleent zich dan weer iets eenvoudiger om een lamp aan op te hangen. Gebruik hiervoor gewoon een stevige plug die je in het plafond boort en aanbrengt. Enkele tips hierbij zijn wel van belang:

1. Gebruik een sterke plug zodat het gewicht van de lamp volledig opgevangen wordt. Boor deze plug ook altijd volgens de voorschriften! Maak ook gebruik van de juiste betonboor met de correcte diameter. Vaak gaat men in de fout door het gat te groot te maken voor de plug waardoor deze los komt te zitten en de lamp dus naar beneden valt.

2. Hoe hoog moet de lamp boven tafel? Dat hangt af van de lengte van de lamp, maar doorgaans raadt men aan om genoeg hoofdruimte over te hebben zodat je nog vrij kan bewegen onder de lamp.

Bij het lezen van deze adviezen en tips zou iedereen veilig een lamp kunnen ophangen. Ben je nog op zoek naar een mooie lamp, bekijk dan onze landelijke lampen. Succes met het ophangen van je lampen!