Droom jij ook van een mooi huis aan de voet van een berg of je eigen wijnboerderij met iedere dag de zon die je begroet? De kans dat je die in Nederland vindt is klein, aangezien Nederland geen echte bergen heeft en de zon hier niet iedere dag tevoorschijn komt. Wonen in een landelijke omgeving met voldoende ruimte, privacy en de natuur om je heen kan op het platteland of in rustige steden die nog niet vol zijn gebouwd. Als je dromen verder reiken dan Nederland is landelijk wonen in het buitenland een optie.

Sfeervol en rust

Om je droom waar te maken om echt landelijk te gaan wonen en te verhuizen naar het buitenland, kan de zoektocht naar de ideale huis beginnen. Mensen die met pensioen gaan, maar ook gezinnen of jongeren gaan zich steeds meer oriënteren of wonen in een buitenlands landelijke omgeving te realiseren is. Het zoeken naar een huis in een sfeervolle en rustige omgeving met een stuk grond, waar je eventueel zelf wijn, fruit, groenten of iets anders kunt kweken is populair onder Nederlanders. Denk bijvoorbeeld aan: afgelegen wijnboerderijen in Frankrijk en Portugal, de bergen in Oostenrijk of aan de Spaanse Costa. 

Landelijk wonen tips

Het is belangrijk om je goed te laten informeren en wat de eisen zijn om in het buitenland te mogen wonen. Denk aan kapitaal, verzekeringen, belasting enzovoorts. Voor gezinnen en jongeren bijvoorbeeld: is er genoeg werkgelegenheid of ga je zelf iets beginnen, waardoor je een inkomen hebt. Ga je erg afgelegen wonen? Zorg dat je toch goed bereikbaar bent door middel van vervoer, internet en dat hulpdiensten je snel kunnen bereiken voor het geval dat. Zorg dat scholen en winkels makkelijk te bereiken zijn voor eventueel kinderen. 

Droom niet verder, maar leef je droom

Laat het niet bij dromen blijven, maar creëer je droom door hem werkelijkheid te laten worden. Het overweldigt je en hebt geen idee waar te beginnen, maar denk aan al die mensen die je voor zijn gegaan. Landelijk wonen in het buitenland is hard op zoek moeten gaan naar het perfecte droomhuis, omgeving en land. Bekijk het stap voor stap en werk je stappenplan helemaal uit. Ga in je droomhuis land op vakantie en leer de lokale bevolking, hun (geschiedenis) cultuur en gewoontes. Het maakt je zoektocht een stuk gerichter. Geef jezelf en je gezin een paar jaar de tijd om te wennen aan het idee.