De grootste kostenposten bij het bouwen van je woning

Wat zal het kosten om zelf een woning te bouwen? Dit hangt af van meerdere factoren: het volume, materialen, bouwstijl…. Buitenhuis Villabouw is gespecialiseerd in de bouw van vrijstaande woningen. Buitenhuis Villabouw geeft aan wat de grootste kostenposten bij het bouwen van je woning:

1: leges en vergunningen

Je moet de gemeente betalen voor het behandelen van de omgevingsvergunning. Gemeentes vragen hiervoor meestal tussen de 2% tot 3% van de bouwkosten. Soms (niet altijd) zijn aanvraag en ontwerp van de vergunningen bij de bouwkosten inbegrepen, net zoals de bouwbesluittoets , EPG berekeningen (energieverbruik), daglichtberekening en ventilatieberekeningen.

2: constructieberekeningen, -tekeningen en sonderingen

Het ontwerp van je woning wordt doorgerekend, hierbij wordt gekeken naar de ondergrond en constructie. De weerstand van de ondergrond wordt bepaald door middel van sonderingen; af en toe is extra grondwerk nodig. Het is handig om te Informeren of de kosten voor het tekenen en uitrekenen van de constructie en de sonderingen bij de prijs zijn inbegrepen.

3:  nutsaansluitingen

De ‘nuts’-aansluitingen: elektra, water, gas. Hou rekening met minimaal € 4.000,  afhankelijk van de afstand tot de netbeheerder en de openbare weg. Je woning wordt ook aangesloten op het riool. Gemeentes leggen het hoofdriool (meestal) aan tot aan de erfgrens. Vraag dit bij de grondverkoper.  Zo voorkom je dat je voor extra (tot ca. € 1.000,-) kosten komt te staan.

4: de bouw zelf

Heb je een eenvoudig, rechthoekige woning, de aannemer kan dan een kuub prijs hanteren voor de bouwkosten. Heeft je woning een uitbouw, speelse gevel of grote glaspartijen, dan moet er altijd een op maat gemaakt worden. Let erop dat alle noodzakelijke kosten om het ontwerp te bouwen zijn inbegrepen.

5: badkamer en keuken

De badkamer en de keuken zitten niet inbegrepen bij de bouwkosten, dit komt als meerprijs erbij. Meestal weet iemand wel ongeveer wat ze willen uitgeven aan de badkamer en keuken. Bij een vrijstaande woning is dit meestal tussen de € 20.000 en € 40.000,-. Voor een basic badkamer moet je minimaal een paar duizend euro rekenen; bij een luxe badkamer loopt dit uiteraard snel op.

6:  afwerking en luxe keuzen

De luxe van het afwerkingsniveau dat je kiest kan een behoorlijke kostenpost zijn. Denk hierbij aan plafonds met eiken spanten, wandhoge inbouwkasten, inbouwrolluiken of plavuizen. Inventariseer vooraf wat je wil en reserveer voldoende budget!

Een ervaren bouwer kan je helpen om de begroting te bewaken. Meer weten? De informatie op deze pagina kun je (uitgebreider) nalezen op de pagina van Buitenhuis Villabouw over de kosten van je huis bouwen.