Al eeuwen lang, millennia lang zelfs al maakt de mens gebruik van kussens. Hoewel tegenwoordig iedereen in onze samenleving wel een kussen heeft was dit ooit toch echt een luxeproduct, dat alleen de rijkere inwoners zich konden veroorloven.

Romeinse tijd

In de tijd van de Romeinen, dus de 1000 jaar rond het begin van de jaartelling, werden er al kussens gebruikt. Veel van dit soort kussens werden gebruikt bij het eten, wat in de Romeinse cultuur (en veel andere culturen in die tijd) liggend gebeurde. Op de banken lagen kussens om comfortabel te kunnen eten. Kussens waren van dure stof en het vullen was ook kostbaar. Het overgrote gedeelte van de bevolking van Rome was nogal arm en zal dus niet zo veel kussens hebben gehad.

Modernere tijden

Tegenwoordig is het veel goedkoper om kussens te maken. De stof is vaak met machines geproduceerd. De stof kan zelf ook synthetisch zijn, of het is stof die in het kussens zit die synthetisch zijn. Niet langer hoeft er een vogel geplukt te worden voor zijn veren om in het kussen te steken, want de vulling van kussens is tegenwoordig vrijwel altijd gewoon synthetisch geproduceerd. Dat is kwalitatief even goed, of zelfs beter en is simpelweg goedkoper om te produceren. In het algemeen zijn producten tegenwoordig goedkoper dan vroeger. Dit komt door onze consumptiemaatschappij, waarin fabrieken als doel stellen zo veel mogelijk winst te maken, waarbij er soms kwaliteit moet worden ingeleverd voor kwantiteit, wat ertoe leidt dat er misschien meer producten zijn dan vroeger, maar ook dat deze producten minder lang mee gaan.

Massages

Sinds nog korter is het ook mogelijk om een massagekussen te kopen. Dit is een kussen met daarin draaiende onderdelen, die de rug kunnen masseren, waardoor spieren of gewrichten een beetje los gemaakt kunnen worden. Dit kan prettig zijn voor mensen met rug klachten. Het zal een echte massage niet vervangen, maar kan bij lichte klachten misschien toch de pijn wel verhelpen en het is natuurlijk ook veel goedkoper dan iedere keer naar een masseur gaan.

Naast die massagekussens, zijn er ook nog kussens met een warmte element: het infrarood kussen. Dit zijn kussens die warmte produceren, wat ook weer prettig kan zijn voor de spieren en natuurlijk ook gewoon een lekker warm gevoel kunnen geven, waar naast mensen ook katten een groot fan van zijn. Kussens bestaan dus al duizenden jaren, maar zelfs die zijn met hun tijd meegegaan.