Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel dan zal het je niet zijn ontgaan; robuuste houten eettafels zijn op dit moment dé trend. De tafels hebben opvallende patronen, nerven en voelbare structuur; dit geeft je huis warmte en sfeer. Vooral royale eettafels van massief eikenhout zijn erg populair. Deze tafels nodigen echt uit om uren aan te tafelen met vrienden en familie. En voor veel mensen is het ook de favoriete werkplek. Het is dus belangrijk dat je er een uitzoekt die bij je woon- en leefstijl past. Met de talrijke designs, modellen, tinten en finishes is het lastig kiezen. Daarom laten we je zien bij welke interieurstijlen de verschillende typen eiken eettafels het beste passen.

Oud of nieuw eiken?

De uitstraling van een eiken tafel wordt met name bepaald door het bovenblad. Zo kan je kiezen voor glad afgewerkte tafelbladen van nieuw eikenhout. Deze tafels doen het geweldig in moderne en Scandinavisch georiënteerde interieurstijlen. Er worden ook tafelbladen gemaakt van hergebruikt hout. Dit hout is afkomstig van oude balken, deuren en ander historische materialen die een tweede leven ingaan. Hiermee koop je een unieke tafel vol karakter en geschiedenis. Zeker als je een voorkeur voor stoere doorleefde materialen hebt, is zo’n bijzondere tafel een eyecatcher in je interieur.

Trends in tafelpoten

Het soort tafelpoot bepaalt de interactie met de ruimte rondom de tafel. Hierbij wordt aardig het contrast opgezocht in uitvoering en materiaal. Zo zijn er naast de gebruikelijke A- en kruispoten, blokpoten, ook eiken tafels verkrijgbaar met in het midden kruislinks geplaatste poten. Dit heeft niet alleen een luchtig en speels effect, het biedt ook meer ruimte om een bankje bij de eettafel te schuiven. Ook de combinatie met beton- en metalen tafelpoten is nu de trend. Dit type eettafels doet het vooral geweldig in industriële interieurstijlen waar ook vintage en retro elementen de boventoon voeren.

Landelijk tot modern interieur

De sfeer die jouw eethoek moet uitstralen is natuurlijk bepalend voor je keuze. Heb je een voorkeur voor een landelijke stijl met brocante accenten, dan past een verouderd tafelblad perfect. Gecombineerd met klassieke tafelpoten of stevige blokpoten is een gezellige eethoek compleet. Een ronde eettafel past hier ook goed bij. Liever een interieur met strakke, minimalistische elementen? Kies dan voor een matte, effe of glad geolied tafelblad met een onderstel met rechte lijnen. Bijvoorbeeld met gecentreerde ranke metalen zijpoten of kruispoten. Eikenhouten tafels zijn ook een prima match met een luxe interieurstijl. Een fraai bewerkt goudkleurige of koperen onderstel geeft dan net wat meer allure. Prachtig in hotellobby’s, vergaderkamers of voor woonliefhebbers met een uitgesproken stijl.

Mix & match je woonstijl

Je eigen interieurstijl hoeft niet altijd leidend te zijn. Soms kies je gewoon een type eettafel omdat die het meeste aanspreekt. Mixen & matchen mag, dus kies gerust een boomstamtafel bij een moderne interieurstijl. Een eettafel is vaak zo robuust van ontwerp dat die zich moeiteloos voegt naar een nieuwe interieurstijl. Dus ook als je interieurstijl verandert is een eiken eettafel daar goed tegen bestand. Kijk dus met name naar de praktische zaken, zoals de beenruimte, hoogte en het aantal zitplaatsen.