Bij het inrichten of renoveren van je huis mag je een belangrijk detail niet vergeten. Het lijkt misschien niet belangrijk maar het zorgt voor een mooi totaalplaatje van je woning: de deuren een nieuw likje verf geven. Om ervoor te zorgen dat je een mooi resultaat bekomt, is het belangrijk om je deuren eerst te gaan schuren. Maar hoe doe je dit nou juist en zijn er bepaalde specifieke machines voor nodig? In dit artikel vind je alle tips en adviezen die je nodig hebt.

Handige tips en adviezen

Voor het schuren van een deur heb je het juiste schuurpapier nodig. Kies voor het schuren van een deur schuurpapier met een korreldichtheid die varieert van 80 tot 180. Je kan dit zien op het papier, dit wordt aangegeven met een P+ waarde. Hoe hoger het getal van de korreldichtheid, hoe fijner de afwerking zal zijn. Uiteraard kan een deur uit verschillende materialen gemaakt zijn, denk maar aan metaal, hout of kunststof. Elke deur heeft een specifieke aanpak nodig maar de basis voor het schuren van een deur blijft hetzelfde. Eerst ga je de deur voorbereiden op het schuren: alle losse onderdelen zoals klinken, vijzen verwijderen is de eerste stap. Daarna ga je de deur ontvetten: hierdoor komt het vuil niet dieper in de krassen schuurt of dat je schuurpapier niet vol stof komt te zitten. Daarna ga je over tot het echte schuurwerk. Schuur de gehele oppervlakte van de deur met schuurpapier tot dat alle oneffenheden uit het oppervlak zijn verwijderd.

Deur schuren, welke machine?

Voor het schuren van een deur, kan je verschillende schuurmachines gebruiken, de meeste machines die er voor gebruikt worden zijn een deltaschuurmachine of een vlak-of excenterschuurmachine. Je kan best een schuurmachine nemen met een driehoek zool, hiermee kan je hebt best in alle hoeken geraken. Houd er wel rekening mee dat het schuren met een schuurmachine veel agressiever is dan het schuren met de hand. Gebruik dus een laag toerental, zeker als je een grondlaag wil schuren. Het blijft altijd belangrijk om over de juiste schuurmachine te beschikken. Hiermee schuur je alleen niet veel efficiënter, maar is het resultaat uiteindelijk ook veel beter. Wees je hiervan bewust als je een schuurmachine gaat kopen. Goedkoop is niet altijd goedkoper.