Wat is een domotica systeem?

Domotica systemen maken als het ware je huis slimmer: sloten die opengaan bij een simpele aanraking, toepassingen die doen wat je wilt wanneer je niet thuis bent, thermostaten die geprogrammeerd worden naar jouw wensen en behoeften. Alles kan bewaakt en beheerd worden via een smartphone. Sinds dat nieuwe technologieën en telecommunicatie – inclusief het internet en digitale interfaces – zich zijn beginnen verspreiden, hebben experten een nieuwe ‘wetenschap’ ontwikkeld: domotica systemen.

De Engelse term is ‘domotics’, wat komt van het Latijnse ‘domus’ (huis) en ‘robotics’. Domotica – ook wel home automation genoemd – is een technologie die toegepast wordt in de huiselijke omgeving, met een bijzondere focus op energiebesparing, het milieu en het verbeteren van de levensstijl van mensen.

 

Welke innovaties hebben domotica systemen geïntroduceerd?

Traditionele installaties hebben een apparaat waarmee ze gecontroleerd en bediend worden, zoals een lichtschakelaar of een thermostaat. Een domotica systeem – wat een slim systeem is – laat toe dat deze functies beheerd en bediend kunnen worden via systeem op afstand dat rechtstreeks verbonden is met een smartphone, tablet of PC. Dit maakt het mogelijk om de situatie thuis te monitoren op elk moment, zelfs wanneer je ergens ver weg bent.

Het huis van de toekomst zal heel ‘slim’ zijn, want het zal zorgen voor heel hoge niveaus van interactie tussen gebruikers (bewoners) en de toepassingen die ze hebben in hun huizen. Dit zal garant staan voor meer controle, veiligheid en energiebesparing. Dat laatste is een van de basisprincipes van domotica of home automation. Slimme elektrische energiesystemen hebben als doel de vraag naar stroom te verminderen. Hoe? Door van op afstand hun apparaten te controleren en zo te vermijden dat de maximale limiet op de elektriciteitsmeter overschreven wordt. Ook kunnen er (potentiële) anomalieën in het systeem waargenomen worden en kunnen bewoners gewaarschuwd worden wanneer er apparaten actief zijn wanneer ze niet thuis zijn.

Milieuvriendelijk maar vooral ook mensvriendelijk

Door de manier waarop we apparaten en toepassingen beheren eenvoudiger te maken, is het mogelijk om de hoeveelheid ‘energie-afval’ te verminderen die een negatieve invloed heeft op het milieu en kosten doet stijgen. Slimme huizen met een domotica systeem laten toe om geld te besparen. Ze zijn gemaakt met systemen die als doel hebben om de afvalberg aan energie te drastisch kleiner te maken. Domotica is vandaag niet meer zo duur als het ooit was. Er zijn geen superdure systemen en bekabelingen nodig. Het is verbonden met de Wi-Fi. Via een controleerbaar beheer kun je vanop afstand de oven, de wasmachine of de inductieplaat gebruiken. Je kunt zelfs je elektrische wagen oplader als je er een hebt.