Nadat de koudste periode van het jaar vertrokken is en je alles weer in bloei wilt zetten, wil je niet geconfronteerd worden met een dorre bende. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Lees snel verder om te zien hoe je dit voorkomt!

Strenge selectie aan je borders

En nee, we bedoelen niet een vorm van Checkpoint Charlie om ongewenste immigranten tegen te houden. Laat eekhoorns en vogels lekker hun nestje opzoeken. We hebben het hier over het snoeien van afgestorven planten en takken, die de oorspronkelijke charme van je tuin nog even terugbrengen. Bloeit er nog het een en ander? Laat dat dan lekker doorgaan! Daar weten de vogels wel raad mee.

Gezond Gras Gaat Gemoedelijk Grauwheid teGemoet

Althans, zolang je het voorafgaand aan de winter goed verzorgt. Maai je gazon nog één keer. Oké, zelfs nog een keer, mocht de aanloop naar de vorst mild verloopt. Vergeet je niet om bladeren en takjes van je gras te halen? Zo bevorder je de groei van het gras en heb je in de lente weer een prachtig groen tapijt!

Snoeien maar!

Neem vóór december nog een keer de tijd om goed te gaan snoeien. Dit voorkomt zogenaamde ‘bloedende’ snijwonden aan de takken. Doe dit in ieder geval voordat de eerste sneeuwvlokken beginnen te vallen. Mochten we die in elk geval nog gaan zien; ‘t is en blijft Nederland, hè?

Weg met water!

Want dat verandert in ijs. Oftewel, vergeet niet de tapkraan aan de buitenkant van het huis af te sluiten, eer die kapot vriest. Heb je sproeiers waar je nog een veilige plek voor zoekt? Maak dan wat ruimte in je schuur of garage.

Voedsel voor vogels

Geen Giro 555 spotjes, rustig maar! Nou, oké, beetje dan. Reken er immers maar op dat vogels slechts met moeite voedsel zullen gaan vinden in de winter. Verspreid noten, vetbollen en een vogelhuis (of twee, drie) door je tuin voor dat extra steuntje in de rug.