De landelijke stijl staat bekend om de knusse sfeer die je hier automatisch mee verkrijgt. Ook (de juiste) verlichting is belangrijk bij het creëren van een sfeervol geheel. Hoe zorg je er nu voor dat je beide zodanig combineert dat je verlichting ook een landelijke uitstraling heeft? In dit artikel krijg je met vijf tips over landelijke verlichting.

Tip 1: materiaal voor landelijke verlichting

In de landelijke stijl zie je veel hout terugkomen. Hout is dan ook bij voorkeur een materiaalsoort die in deze interieurstijl gebruikt kan worden, ook in het geval van de verlichting. Dat betekent niet dat je per se lampen moet zoeken die een houten voet hebben. Ook metaal voelt zich bijvoorbeeld prima thuis in een landelijk interieur. Qua kap moet je denken aan stoffen die comfortabel lijken. Kies dus liever voor stof dan voor de tegenwoordig populaire betonnen lampenkappen.

Tip 2: kleurgebruik bij landelijke lampen

Aarde- en wittinten voeren de boventoon in een landelijk interieur. Om je verlichting aan te laten sluiten op de verdere stijl van je interieur, doe je er goed aan om ook dit in je achterhoofd te houden. Kies daarom geen lamp met een felgekleurde kap, maar juist iets neutraals. Zo wordt de landelijke lamp makkelijk opgenomen in je interieur, in plaats van dat de verlichting er juist uit springt.

Tip 3: fel licht vs zacht licht

Omdat landelijk vrijwel synoniem is aan sfeer, hoort felle verlichting per definitie niet thuis in deze woonstijl. Ga op zoek naar zachte verlichting. Tl-buizen zijn bijvoorbeeld een boosdoener voor de sfeer in huis. Heb je ergens toch felle verlichting nodig, zoals in de keuken? ‘Verbloem’ de felheid dan als het ware door voor een grote lampenkap te gaan. Zo creëer je een soort spotje boven de plek waar je het licht nodig hebt. Tegelijkertijd voorkom je dat de hele ruimte kil aandoet, omdat het licht zich op één plek focust.

Tip 4: hoeveelheid verlichting

Dat je fél licht moet voorkomen, betekent niet dat je niet véél licht mag hebben. Zolang je gebruik maakt van zacht licht, maakt het niet uit als bij wijze van de hele woonkamer vol lampen staat. Probeer wel hoekjes te creëren, in plaats van dat de verlichting in elkaar overloopt. Hier en daar een zacht lampje is sfeervoller en oogt warmer dan een huis vol licht.

Tip 5: landelijk of brocante verlichting?

Een laatste tip om op te letten wanneer je op zoek bent naar landelijke verlichting, is het verschil met de brocante woonstijl. De landelijke en brocante woonstijl worden vaak door elkaar gehaald. Dit is ook niet raar, want ze hebben veel van elkaar weg. Zo maken beide interieurstijlen veel gebruik van hout en wittinten. Toch is er een groot verschil: de brocante woonstijl is ‘drukker’. Er wordt meer gebruik gemaakt van tierelantijntjes, waar de landelijke stijl het graag rustig houdt. Ga qua verlichting dan ook niet voor lampen met te veel poespas, maar houd het rustig.

De verlichting kan de landelijke woonstijl in principe maken of breken. Wil je je echt aan deze stijl – en de bijbehorende sfeer – houden, houd dan rekening met deze vijf tips. Let op de materiaalsoort en de kleur van de lamp om binnen deze stijl te blijven. Houd het licht daarnaast zacht en creëer sfeervolle hoekjes, in plaats van het licht in elkaar over te laten lopen. En tot slot: onthoudt het verschil tussen de landelijke en brocante woonstijl om de juiste sfeer neer te zetten in jouw interieur met landelijke verlichting.