Je houten tafel staat dan eindelijk als eyecatcher in je woning. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Je moet er wel wat voor doen om een houten tafel in de beste conditie te houden. De tafel moet natuurlijk onderhouden worden als je er een lange tijd plezier van wil hebben. Daarom komen de volgende tips vast en zeker van pas.

 1. Schuur je tafel op
  Een tafel van hout kun je tot in de lengte der dagen mooi houden. Dit doe je door deze af en toe een opknapbeurt te geven. Dat hoeft natuurlijk niet vaak, maar pas als je ziet dat de houten tafel eraan toe is. Bijvoorbeeld als er vlekken op de tafel te zien zijn. Licht opschuren wil nog wel eens helpen. Op een tafel van onbehandeld hout zijn vlekken eerder te zien dan bij een behandelde tafel. Daar zal je natuurlijk rekening mee houden.
 2. Maak nat hout droog
  Een ongelukje zit in een klein hoekje. Is de houten tafel bijvoorbeeld nat geworden doordat iemand een glas drinken heeft omgestoten? Zorg dan dat je zo snel mogelijk met een droge doge doek het water/vocht opneemt. Zeker bij eikenhouten meubelen kan vocht kringen nalaten in de tafel. Dus altijd direct een droge doek pakken als er vocht is geknoeid. Ben je te laat geweest met het droogmaken en zijn er kringen te zien? Geen nood, gebruik paraffineolie om de uitgebeten plek in te wrijven en je zult snel het effect zien.
 3. Reinigen van geoliede tafels
  Als je tafel is geolied, dan kun je deze met een natte of droge doek schoonmaken. Zo kun je eenvoudig stof en vuil verwijderen. Het is af te raden om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken voor je houten tafel, dat heeft een averechts effect. Ziet je tafel er na een langere periode er wat verweerd uit met een ruw oppervlak of barsten? Hier is een simpele oplossing voor. Je kunt je tafel dan een opknapbeurtje geven met een goede houtolie.
 4. Tip van oma
  Voorkomen is beter dan genezen. Dat zijn wijze woorden die uit de mond van iedere oma kunnen komen. Om je houten tafel in perfecte conditie te houden, moet je weten wat wel en vooral niet kan. Plaats bijvoorbeeld geen hete pannen of potten op je tafel, maar gebruik onderzetters. Gun je tafel ook wat zuurstof en licht en bedek de tafel niet langdurig onder een kleed of tafellaken van luchtdicht textiel.
 5. Houd rekening met licht en temperatuur
  Houten tafels zijn gevoelig voor een aantal punten. Bijvoorbeeld voor temperatuurverschillen en licht. Advies is om het hout niet te veel aan zonlicht bloot te stellen. Staan er op de tafel voorwerpen die een vaste plek hebben? Verschuif deze dan af en toe, zo ontstaan er geen verkleuring. Meubelen van massief hout hebben een hekel aan verschillen in temperaturen. Een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden Celsius is prima. Bij extreme temperatuurschommelingen bestaat de kans dat er scheuren of ander type beschadigingen ontstaan.