Ben je eindelijk eens toe aan een goede nachtrust? En probeer je al maanden allerlei verschillende technieken en tips om jouw nachtrust te verbeteren, maar kom je telkens weer van een koude kermis thuis? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Met dit artikel hopen we jou eindelijk eens de goede richting op te helpen. En er voor te zorgen dat je eindelijk eens van een goede nachtrust kunt genieten. Wij zetten 3 nuttige tips voor je op een rijtje.

1.    is je bed wel comfortabel genoeg?

Bij het verbeteren van onze nachtrust denken we vaak aan ons eigen gedrag. Wat kunnen wij anders doen om beter te slapen? Toch verliezen we hierbij juist een belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust uit het oog: het bed.

Zonder een comfortabel bed is slapen natuurlijk ook een groot probleem. Maar ligt jouw bed nog wel fijn? Is het matras nog goed? Slaap je op het juiste hoofdkussen en onder het juiste dekbed? Allemaal vragen die van invloed zijn op jouw nachtrust.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat mensen hun matras te laat vervangen. Hoe kwalitatief deze ook mag zijn, ze raken allemaal een keertje ‘op’. Wanneer je deze vervolgens te laat vernieuwd, kan je zeer onaangename fysieke klachten krijgen. Klachten die ertoe leiden dat de nachtrust verstoord wordt. Hoewel de levensduur per matras verschilt, kunnen een aantal indicatoren erop wijzen dat deze aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld als je iedere ochtend met nek- en rugklachten wakker wordt of als er kuilvorming ontstaat. Door je bed te optimaliseren zorg je er tegelijkertijd voor dat je nachtrust beter wordt.

2.    Ga na hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt

Sommige mensen voelen zich enorm vermoeid en gaan er dan vanuit dat ze te weinig slapen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Ook door te lang te slapen kan je vermoeid raken en fysieke klachten krijgen. Ga daarom eerst eens goed na hoeveel slaap je daadwerkelijk nodig hebt. Een volwassene heeft gemiddeld zeven a acht uur slaap nodig. Ouderen hebben meestal voldoende aan zes a zeven uur. Natuurlijk verschilt dit wel persoon. De ene persoon heeft nou eenmaal meer slaap nodig dan de ander.

Probeer tevens om iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op te staan. Uit onderzoek is gebleken dat dit veel prettiger is voor je bioritme. Door continue schommelingen in het bioritme kan het lichaam namelijk van slag raken. Probeer daarom ook in de weekenden niet te lang onder je dekbed van weidswonenenslapen.nl te blijven liggen. Hoewel een extra uurtje natuurlijk geen probleem hoeft te zijn. Overdrijf het echter niet. Je zal merken dat je je dan veel fitter zal voelen en tevens beter en effectiever zal slapen.

3.    Neem voor het slapengaan even de tijd om te piekeren

De meeste mensen zijn tegenwoordig hele dagen druk. Gedurende de dag maak je natuurlijk heel veel dingen mee. Soms leuke dingen, maar ook vervelende gebeurtenissen. Die dingen verwerk je allemaal als het lichaam tot rust komt. Meestal is dat pas in bed. Hierdoor kun je echter zoveel gaan piekeren dat je minder goed in slaap komt. Daarom is het verstandig om ruim voor het slapengaan even een momentje voor jezelf te nemen. Neem een bad of spring onder de douche en pieker er even flink op los. Zodra je alles verwerkt hebt kan je veel ontspanner in bed stappen, je 4 seizoenen dekbed om je heen slaan en zal je sneller de slaap vatten.